Centern tror att Löfven ändrar sig: Finns en möjlighet

Val 2018: Rödgröna blocket större än Alliansen

Av: Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

I går slog Stefan Löfven fast att alla tankar på att S blir ett stödparti till Alliansen kan ”avskrivas fullständigt”.

Men Centerpartiet tror att Löfven kommer att ändra sig.

– Stefan Löfven har använt hårda ord många gånger och sen har det efter en tid visat sig att det går att göra något annat, säger partisekreterare Michael Arthursson (C).

När samtliga 6325 valdistrikt, inklusive alla post- och förtidsröster var räknade, stod det klart att det rödgröna blocket blev ett mandat större än Alliansen – 144–143.

1 av 6 | Foto: Lotte Fernvall
C-ledaren Annie Lööf.

Medan flera partiledare i dag höll låg profil, i väntan på den slutgiltiga omräkningen som blir klar på fredag, krävde Jonas Sjöstedt att Ulf Kristersson skulle erkänna valförlusten.

– Nu måste Ulf Kristersson erkänna att han har förlorat och att han inte gör anspråk på statsministerposten, sa Vänsterpartiets ledare till TT.

”Använt hårda ord”

Centerpartiet knep efter gårdagens rysare ett sista mandat från SD, vilket gör att kombinationen C+S+MP+ V plötsligt uppnår en majoritet i riksdagen. Men Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson utesluter kategoriskt alla närmanden till S.

Samtidigt tror han att Stefan Löfven kommer att ändra sig så småningom och acceptera blocköverskridande samtal med Alliansen.

– Stefan Löfven har använt hårda ord många gånger och sen har det efter en tid visat sig att det går att göra något annat.

Du tror att han kommer att ändra sig?

– Jag tror att det finns en möjlighet att vi kan få blocköverskridande överenskommelser, frågan är annars vad Socialdemokraterna ser för väg kring hur Sverige ska styras. 

Kommer inte att ingå i S-regering

Arthursson menar att om nu blockpolitiken är slut, så kan det inte bara gälla under premissen att Stefan Löfven är statsminister.

– Om Alliansen bjuder och in och Socialdemokraterna vägrar komma, då är det Löfven säger ju bara ett spel för gallerierna. Vi har ställt upp och kommit när statsministern har kallat.

Är det ett löfte från din sida att Centerpartiet inte kommer att bryta sig ur Alliansen?

– Ett löfte... vi är väldigt bestämda om att vi vill hålla ihop Alliansen. Vi har absolut inga som helst planer på att bryta oss ur Alliansen för att gå till Stefan Löfven.

Du kan lova det?

– Vi kommer inte att lämna Alliansen för att gå in i en socialdemokratisk regering.

Det är nej från både er och Löfven. Vad tror du väljarna säger om det?

– Väljarna vill se en lösning.

Ni säger nej till hans utsträckta hand och han säger nej till er utsträckta hand. Hur ska det lösas?

– Det får vi se. Vi tror på den metod som vi har lanserat; att ha blocköverskridande samtal mellan Alliansen och Socialdemokraterna. 

Publicerad:

LÄS VIDARE