Annie Lööf: Vi har inga beslut på att stödja Stefan Löfven

Val 2018: Löfven vill att C-ledaren får sondera

Av: Anette Holmqvist, Jonathan Jeppsson, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jimmie Åkesson tycker att riksdagen ska få rösta om Stefan Löfven som statsminister – och att Annie Lööf (C) nu är en del av hans regeringsunderlag.

Det håller inte C-ledaren med om.

– Vi har inga planer på att stödja Stefan Löfven, säger Lööf.

Löfven å sin sida tycker att det bästa vore att ge Annie Lööf möjlighet att sondera.

Nu har flera av huvudpersonerna i den pågående regeringsbildningen hunnit möta talmannen Andreas Norlén.

Såväl Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C) som Stefan Löfven (S) har alla gett sin syn på läget just nu.

1 av 42 | Foto: Pontus Orre
Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Annie Lööf menar att hon fortfarande vill se en alliansregering som har stöd över blockgränsen, samma besked som hon har gett sedan valet.

C-ledaren har tidigare sagt att hon står till förfogande för få sonderingsuppdraget - något som flera andra partier också är öppna för. Efter mötet med talmannen var hon fåordig om detta diskuterats eller inte.

– För två veckor sedan sa jag att jag är beredd att ta på mig ett uppdrag för att fokusera på det sakpolitiska innehållet för att dyrka upp lås, säger Lööf.

Tyst om Alliansen har mötts

Inte heller ville hon svara på om Alliansens partiledare har träffats eller talats vid sedan gårdagens omröstning där Ulf Kristersson (M) röstades ned som statsminister, bland annat av C och L.

På frågan om hur hon ser på SD-ledaren Jimmie Åkessons uttalanden att C och L sedan i går utgör ett naturligt regeringsunderlag för Stefan Löfven (S) säger Lööf att ”det är en ganska väntad analys” av honom som vill se ett konservativt block utan inflytande av C och L.

Inga sådana planer

Hur ser du på själva sakfrågan, skulle C kunna vara ett underlag till en Löfven-regering?

– Vi har inga beslut på att stödja Stefan Löfven och inga planer på det heller. Vårt fokus är att hålla ihop Alliansen och föra sakpolitiska diskussioner över blockgränsen, säger Lööf. 

Stefan Löfven framhåller i sin tur att han tycker att talmannen nu ska ge Annie Lööf uppdraget att sondera för en ny regering.

– Jag tycker det är naturligt att Annie Lööf får sonderingsuppdraget, att hon får pröva alternativ som inte har prövats fullt ut, säger han.

Bland annat ser Löfven en ljusning i att Lööf har sagt sig intresserad av fördjupade politiska samtal. Han menar att det är där öppningarna finns och nämner flera frågor där det finns behov av långsiktighet, däribland klimat, migration, bostäder och integration.

”Återstår att se om Lööf kommit närmare”

Upplever du att C och L har kommit närmare ditt alternativ, vilket Jimmie Åkesson hävdar?

– Det återstår att se. Det är väl bland annat därför som Annie Lööf säger att hon vill ha mer utav politiska diskussioner. Det är kombinationen av det, naturligtvis, som kommer att kunna visa vad det finns för förutsättningar för en regering, säger Löfven.

Att själv läggas fram som statsminister, för omröstning i kammaren, är dock Löfven inte särskilt intresserad av just nu. Innan dess vill han att det ska ha skett nya öppningar, annars är läget detsamma som den 25 september när han röstades bort som statsminister.

– Just nu kan jag inte se någon logik i det, säger han.

Stefan Löfven menar också att det inte är särskilt seriöst att lägga fram statsministerförslag i kammaren bara för att kunna gå vidare i processen mot omgång fyra. Därefter blir det nyval (extra val) om det fortfarande saknas en regering.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE