Åkessons attack mot Löfven innan utfrågningen i SVT

Av: Adam Westin, Kenan Habul

Publicerad:
Uppdaterad:

I kväll är SD-ledaren sist ut i SVT:s partiledarutfrågning.

SD kuppade in ett uttalande när Jimmie Åkesson kom till SVT-huset – lögnanklagelser mot Stefan Löfven.

– Antingen är han totalt virrig och har tappat det fullständigt, eller så ljuger han, säger Jimmie Åkesson.

Civilministern säger att det är Åkesson som är skyldig svenska folket en ursäkt.

1 av 7 | Foto: Urban Andersson

Det blir en intensiv kväll för Jimmie Åkesson.

Klockan 20 är det hans tur att frågas ut av Camilla Kvartoft och Anders Holmberg. Detta avslutar partiledarutfrågningarna i SVT. Men inför att Jimmie Åkesson kom till huset hade SD utlovat ”ett viktigt uttalande om valrörelsen” vid hans ankomst.

– Det allra första jag vill säga idag är att jag är förbaskat trött på den lögnfabriken som befinner sig på Sveavägen 68, säger Jimmie Åkesson.

”Har tappat det fullständigt”

Jimmie Åkesson syftar då på morgonens pressträff på Socialdemokraternas högkvarter, med rubriken ”SD:s svek mot välfärden” där man sa att SD vill avskaffa delar av det kommunala utjämningssystemet.

Komplett lögn, enligt Jimmie Åkesson.

– Det vi vänt oss emot är att kommuner som Malmö får fem miljarder årligen som skulle gå till just glesbygds och landsbygdskommuner.

Den andra påstådda lögnen är att Socialdemokraterna i en flygbladskampanj påstått att SD vill införa marknadshyror.

– Antingen är han totalt virrig, har tappat det fullständigt, eller så ljuger han. Båda sakerna gör honom olämplig som statsminister, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson kräver en ursäkt, alternativt en förklaring, av Stefan Löfven.

– Överdrifter och felsägningar är sånt man får ta i en valrörelse. Det gäller alla partier. Men att kalla till presskonferens och presentera rena lögner är inte seriöst, säger Jimmie Åkesson.

Shekarabi: Åkesson är skyldig en ursäkt

Civilminister Ardalan Shekarabi motiverar morgonens pressträff med att Sverigedemokraternas politik inte granskas av media på samma sätt som andra partier. Företrädarna granskas, men inte politiken, enligt Shekarabi.

– Bara det faktum att det krävdes en finsk tidning för att svensk media skulle rapportera om att Sveriges, enligt opinionsundersökningar, andra största parti vill förbjuda dubbelt medborgarskap, med effekt för kanske 100 000 till en miljon människor i Sverige, visar att det här partiet har inte granskats, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Om kommunpolitiken säger Shekarabi:

– Jimmie Åkesson är skyldig svenska folket en ursäkt att han inte står upp för sina förslag. I deras kommunalpolitiska program står det att de ska sätta stopp för den kommunala utjämningen, vilket i praktiken innebär ett mycket hårt slag mot svensk glesbygd, säger Jimmie Åkesson.

Och om marknadshyrorna:

– Även det är grundat på ställningstaganden som gjorts i Sveriges riksdag, av företrädare för Sverigedemokraterna, säger Ardalan Shakarabi.

S vill lyfta abortfrågan

Enligt källor till Aftonbladet kommer flera av Socialdemokraternas främsta företrädare i morgon gå till tungt angrepp mot SD om abortfrågan. Sverigedemokraterna går fram med att fri abort bara ska gälla fram till graviditetens vecka 12, därefter ska Socialstyrelsen bestämma, efter medicinska och psykologiska bedömningar av kvinnan.

Svenska kvinnors rättigheter är hotade, säger Margot Wallström.

– Det är ett helt absurt uttalande. I så fall skulle kvinnors rättigheter vara hotade i hela övriga Europa, och det är de naturligtvis inte, säger Jimmie Åkesson.

Debatterar mot Bildt

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin säger att alltför många angrepp på SD kan ha en negativ effekt för S.

– Socialdemokraterna ska passa sig lite de sista skälvande dagarna före valet genom att gå på SD för mycket. Socialdemokraterna har redan blött väldigt mycket till Sverigedemokraterna och det här kan få den verkan att väljarna tycker synd om dem, så de ska nog vara lite försiktiga med den här taktiken, säger Lena Mellin.

Efter Utfrågningen i SVT kommer Jimmie Åkesson att debattera EU mot M-profilen Carl Bildt i Agenda – för att sedan vandra över till Radiohuset och sitta med i P4-programmet Karlavagnen.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

Publicerad: