Splittrat LO i avtalsrörelsen

Publicerad 2015-10-21

LO är splittrat inför årets avtalsrörelse.

Facket misslyckades med att få med sig alla förbund på gemensamma krav.

– Det är naturligtvis ett stort misslyckande för LO och för mig som ordförande, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.

I dag på förmiddagen berättade LO:s styrelse med ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson i spetsen att man inte lyckats komma överens bland de 14 medlemsförbunden om att driva gemensamma lönekrav mellan de 13 förbunden i nästa års avtalsrörelse – då cirka tre miljoner löntagares löner ska förhandlas.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson menar att man in i det sista försökte komma överens, bland annat genom ett extramöte i söndagskväll. Men det föll.

– Det här inte är något lätt beslut. Många har haft tårar i ögonen. Det är fruktansvärt tungt för alla, säger han och slår fast att LO-styrelsen därför föreslår enskilda förhandlingar

– Tillräckligt många tunga förbund har sagt nej, det bär inte, säger han.

Vilka förbund det var som sa nej till samordningen, ville varken Karl-Petter Thorwaldsson eller Torbjörn Johansson säga.

Splittring redan innan

En splittring har länge hotat förhandlingarna, bland annat till följd av det kvinnodominerade facket Kommunals krav. Kommunal organiserar 500 000 medlemmar, en tredjedel av LO:s 1,5 miljoner medlemmar. Man har länge ansett att deras medlemmar förlorar när industrin sätter riktmärken för lönerörelsen och har på senare tid därför pekat ut en grupp som man särskilt vill prioritera. Det handlar om landets 140 000 undersköterskor.

Men det var inte i den frågan om undersköterskorna som samordningen föll. Det handlade i stället om att alla förbund inte kunde acceptera en konstruktion som innebar att även andra löntagare i kvinnodominerade yrken skulle få ett extra lönepåslag.

Unikt i Sverige

Dagens besked innebär att varje förbund kommer att driva sina egna lönekrav. Detta skulle vara unikt – senast LO var splittrat var 2010 då delar av förbunden valde att stå utanför samordningen.

I ett pressmeddelande kommenterar Annelie Nordström att samordningen nu har fallit och hur Kommunal nu går vidare:

– Vi står fast vid vårt krav om en särskild satsning på undersköterskornas löner. Vi känner ett starkt stöd för det från andra fackförbund, arbetsgivare, ekonomer och den breda allmänheten. Inte minst från medlemmar, anhöriga och brukare i vården och omsorgen, säger hon.

Att LO:s samordning nu spruckit kallade Karl-Petter Thorwaldsson för ett "stort misslyckande" både för LO och honom själv. Om han kan sitta kvar efter detta menade han blir upp till LO:s förbund att avgöra.

– Jag har inte fått någon sådan signal, men det är förbunden som avgör det, säger han.

Att LO:s förbund nu går fram var för sig i löneförhandlingarna är unikt i Sverige. Det har inte inträffat sedan 19080-talet.

ANNONS