Så många nya miljoner får försvaret redan i år

Regeringen överens med M, KD och C

Publicerad 2017-03-13

Anslagen till det svenska försvaret höjs.

Det handlar om 500 miljoner kronor och gäller verksamheten under 2017.

Beslutet har kommit till efter en uppgörelse mellan regeringen och M, KD och C.

I april 2015 kom S/MP-regeringen, efter tuffa förhandlingar, överens om ett nytt försvarsbeslut med M, KD och C. Det innebar ett påslag på 10,2 miljader kronor till försvaret för perioden 2016–2020.

Liberalerna hoppade av samtalen och var mycket kritiska, då man krävt 17 miljarder.

Sedan dess har mycket hänt i omvärlden säkerhetsläget har försämrats. Allianspartierna har ställt hårda krav på att det redan nu behövs mer pengar, men regeringen har avvaktat.

Öka den militära förmågan

Tidigare i år kallade försvarsminister Peter Hultqvist (S) in en ny försvarsberedning, som leds av tidiagre riksdagsledamoten Björn von Sydow (S).

Men på en gemensam presskonferens från partierna som ingår i försvarsgruppen meddelades att det nu blir höjda anslag.

– Vi har tittat på hur vi ska kunna öka den militära förmågan utöver de beslut som tidigare är fattade, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Han meddelade att man i vårändringsbudgeten för i år skjuter till ytterligare 500 miljoner kronor. Pengarna ska användas under 2017 och bland annat gå till utökad incidentberedskap, förstärkningar av Stridsgrupp Gotland med luftvärnsförmåga från 2018 och om utökade militära övningar.

Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark är nöjd.

– Jag är glad att regeringen har kommit oss till mötes på den här punkten. Det tillhör inte det vanliga att man gör den här typen av förändringar i en vårändringsbudgeten, så det är tacksamt att vi kunnat enas om detta, säger han.

Samtalen i gruppen ska också fortsätta inför budgeten år 2018.

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén har tidigare meddelat att Försvarsmakten kräver 6,5 miljarder extra för perioden 2018–2020. Peter Hultqvist meddelade att arbetet med hur det kravet ska hanteras inte ska kopplas samman med dagens besked.

– Det arbetet är igång, men jag har inget besked om det i dag, säger han.

L-ledaren Jan Björklund var mycket kritisk efter dagens besked.

– Det kompenserar ju inte ens de senaste fördyringarna sedan senaste försvarsbeslutet. De 6,5 miljarder som ÖB har begärt förstärker ju inte försvaret utan ser till att det inte urholkas, säger han till TT.

Han säger också:

– Ryssland och Putin utgör ett allvarligt och växande hot. Sverige måste förstärka försvaret här och nu. Vad är det regeringen och de andra allianspartierna inte förstår?

LÄS OCKSÅ:

Skulle Nato vara räddningen för Sveriges försvar? Bästa argumenten – för och emot