Prognos: Knappt 35 000 asylsökande i år

Publicerad 2017-04-26

34 700 människor kommer att söka asyl i Sverige i år, spår Migrationsverket i en ny prognos.

Samtidigt är prognonsen att antalet som avviker och går under jorden efter att de fått nej på sin asylansökan kommer att öka kraftigt.

– De som inte får uppehållstillstånd ska lämna Sverige, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) som lovar åtgärder inom kort.

I dag presenterade Migrationsverket sin nya prognos över hur många asylsökande som man tror kommer komma till Sverige de kommande åren. Förra gången, i februari, hade man skrivit ned siffran för 2017 och enligt de mest troliga scenariot skulle 34 700 människor söka asyl i Sverige i år.

Dagens prognos visar att siffrorna ligger fast.

”Antalet människor som kommer söka asyl i Sverige är i princip oförändrat, jämfört med den bedömning som gjordes i februari”, skriver man i ett pressmeddelande.

Enligt Migrationsverkets prognos kommer mellan 22 000 och 45 000 personer att söka asyl i Sverige under året. Det man kallar för ”planeringsantagandet”, det mest troliga scenariot ligger på 34 700 sökande. Det inkluderar omplacering av 3 700 asylsökande från Italien och Grekland.

2015 tog Sverige emot cirka 163 000 asylsökande. Sedan dess har hårdare migrationspolitik i Sverige, som bland annat innebär tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta som regel, och överenskommelsen mellan EU och Turkiet gjort att siffran sjunkit kraftigt till en lägre nivå. Dessutom skriver Migrationsverket att gräns – och ID-kontrollerna i Sverige har påverkat.

För 2018 planerar Migrationsverket för 35 000 asylsökande som planeringsantagande.

Prognosen visar också att antalet människor som avviker efter att de fått nej på sin asylansökan väntas öka, mer än i tidigare prognoser. Från knappt 6 000 i år till 8 300 nästa år. För 2018 är prognonsen att 12 500 går under jorden i stället för att lämna landet. Totalt väntas 51 700 avvika mellan 2017 och 2021.

Migrationsminster Morgan Johansson (S) säger att regeringen har två stora uppgifter framför sig. Det ena handlar om att de som fått uppehållstillstånd ska in i arbete och på bostadsmarkanden. Det andra rör just återvändandet och de som väljer att gå under jorden.

– De som inte får uppehållstillstånd ska lämna Sverige. Att prognosen över avvikare skrivs upp visar att vi måste göra ännu mer för att se till att det fungerar, säger han.

Johansson säger att han vill se mer av inre utlänningskontroller, men dessutom mer av arbetsplatsinspektioner av polisen.

– Polisen ska kunna gå in och rent handgripligen undersöka vilka det är som jobbar på en restaurang eller ett bygge. Det har regeringen aviserat men där kommer vi inom kort presentera detaljerna.

Statsrådet ser flera risker med att fler som fått avslag på sin asylansökan går under jorden.

– Dels finns risk att de som går under jorden utnyttjas av mindre nogräknade arbetsgivare, där de får jobba för tio kronor i timmen och bo i en källare. Den andra risken är att konkurrensen på arbetsmarknaden snedvrids. Företag som jobbar på det här sättet får en fördel mot andra. Det är både sociala och ekonomiska problem, säger Morgan Johansson.

Fler tar sig till Europa vid Medelhavsrutten

Samtidigt skriver Migrationsverket att det fortsättningsvis är många som vill ta sig in i Europa. I och med att den så kallade ”Balkanrutten” nu är stängd har ankomster via den centrala ”Medelhavsrutten”, via Italien, ökat med 45 procent i början av 2017 jämfört med samma tid förra året. Detta har dock inte påverkat Sverige i någon större omfattning.

Men fortfarande är det många som väntar på beslut i sitt asylärende. I prognosen skriver Migrationsverket att man planerar att avgöra cirka 95 000 asylärenden i år.

I en kommenterar säger Mikael Ribbenvik, tf generaldirektör på Migrationsverket:

– Vårt fokus fortsätter att ligga på att fatta beslut i alla typer av ärenden. Många som sökte asyl 2015 och 2016 har fått beslut i sina ärenden, och målet är att i princip alla resterande ska få beslut i sitt ärende under det här året.

LÄS OCKSÅ:

FAKTA: Härifrån kommer flyktingarna nu – och så många får stanna