Stefan Löfvens svar på läsarnas frågor

Uppdaterad 2020-05-08 | Publicerad 2020-05-07

Vad var det senaste Stefan Löfven (S) köpte på sitt kort? Och vad bygger han sitt förtroende för Folkhälsomyndigheten på?

Det och mycket annat svarade statsministern på när Aftonbladets läsare ställde honom mot väggen.

1. 3 000 döda i Sverige medan 1 000 sammanlagt i alla nordiska länder? Har vår strategi varit ett fiasko? Enis

Svar: Hej Enis! Det är alldeles för tidigt att utvärdera något lands strategi eller åtgärder och göra den sortens jämförelser. En sak vi vet är att många av våra dödsfall skett på äldreboenden, så det är väldigt viktigt att personal fortsätter att stanna hemma om de har symtom och att medarbetarna vet hur smittspridning motverkas och att det finns rätt skyddsutrustning tillgänglig. Det är några av de saker vi nu fokuserar på. Men när det här är över så kommer vi behöva utvärdera hela vår strategi för att ha en bättre beredskap inför framtida kriser.

2. Hej. Varför har ni gått ut och sagt att karensavdraget är slopat när det i själva verket inte är så? Mathias

Svar: Hej Mathias! I den här krisen har vi behövt vidta exceptionella åtgärder och det mycket snabbt. Karensen var en sådan åtgärd som vi ville vidta för att minska spridningen. När vi tittade på olika sätt att lösa frågan om ersättning för den som är hemma från jobbet så föll valet på en lösning som var så snabb som möjligt att få på plats och som också ger möjlighet för människor att få ersättning för karensen utbetald så snabbt som möjligt.

3. Varför ska pensionerna sänkas? Vi har ju tyvärr förlorat många av våra gamla och deras pensioner hamnar ju hos staten. Många gamla har ju inte mer i plånboken än att det räcker till mat och hyra. Sonia

Svar: Hej Sonia! Till att börja med har regeringen inte fattat något beslut om att sänka pensionerna! Men med pensionssystemet fungerar det så att det är nästan helt beroende av de avgifter som betalas in av dem som jobbar i dag. Går det bra för löntagarna så går det bra för pensionerna kan man säga lite förenklat. Nu ser vi stora påfrestningar och många löntagare drabbas hårt, vilket går ut över löneutvecklingen och därmed även pensionerna. Mot den bakgrunden är det ännu viktigare att vi fortsätter höja pensionerna för de pensionärer som arbetatett helt yrkesliv med låg lön. Vår ambition är att få pensionstillägget på plats nästa år och det handlar om upp till 600 kronor per månad för den här gruppen.

4. Hej Stefan, Du säger att du har förtroende för FHM:s covid-19 strategi. Mot bakgrund av att FHM inte tog larmet om smittan på allvar tidigare, trots varningar. Att strategin blir ifrågasatt av många länder och forskare, att FHM kommit med många felaktiga påstående och prognoser osv. Vad bygger du ditt förtroende på? Per

Svar: Hej Per! Olika länder vidtar olika åtgärder, men i grund och botten bygger regeringens strategi på samma delar som andra europeiska länders, att skydda riskgrupper, jobba med social distansering och på olika sätt hålla nere takten i smittspridningen så att sjukvården ska mäkta med. Till vår hjälp de beslut vi tar så har vi våra expertmyndigheter, bland annat Folkhälsomyndigheten. Hittills har vi kunnat klara av utbrottet, men det bygger på att vi alla hjälps åt och tar vårt ansvar för att fortsätta följa myndigheternas rekommendationer och de restriktioner som införts. När det här är över finns all anledning att utvärdera vår strategi, det ska vi göra i den kommission som regeringen sagt att vi vill tillsätta. Då kommer vi också kunna jämföra oss med andra länder.

5. Vilken är din favoritbil? Sixten

Svar: Hej Sixten! Där måste jag säga Volvo. Men min första egna bil var en Renault 12. Min dåvarande svåger tyckte att jag skulle ha en sådan.

6. När ska ni besluta om smittbärarpenning? Alicia

Svar: Hej Alicia! Vi jobbar för fullt med att införa en tillfällig ekonomisk ersättning för sårbara grupper i arbetsför ålder, människor som riskerar ett allvarligt sjukdomsförlopp om de skulle bli sjuka i covid-19 och som inte kan utföra sitt arbete från hemmet. Det är en jätteviktig fråga, men den är också mycket svår. Dels måste vi definiera riskgruppen, så att rätt personer skyddas. Vi måste få detta att snabbt kunna fungera i praktiken och samtidigt ska vi inte tynga sjukvården med onödig administration. I normala fall hade ett sådant arbete tagit flera år, men nu måste vi se till att det går fort. Vi kommer återkomma till detta så fort vi kan.

7. Hur kan bussar vara knökfulla, köpcentrum öppna och barer öppna men vi får inte ta studenten??? Det är inte logiskt, vi har kämpat för den dagen sedan 6 års ålder. Ledsen student

Svar: Hej Ledsen student! För det första vill jag säga att det inte ska vara på det sätt som du beskriver, med väldigt fulla bussar eller barer. De allra flesta gör vad de kan för att minska smittspridningen, men på sina håll finns det problem. Just nu pågår ett intensivt arbete bland kommunerna som inspekterar restauranger och uteserveringar. Är det för trångt så kan verksamheter stängas.

När det kommer till ditt studentfirande förstår jag att du är besviken, du har sett fram emot denna dag länge. Men vi behöver alla göra uppoffringar i den här krisen. Jag vet inte om du såg det, men för några dagar sedan höll regeringen och Folkhälsomyndigheten en pressträff för att ge riktlinjer om hur studentfiranden kan genomföras utan att det bidrar till ökad smittspridning. Samma regler gäller som i övriga samhället, det får inte vara för mycket trängsel eller för många som samlas på samma ställe, men om man kan ordna exempelvis klassvisa utspring så kan det gå att lösa ändå. Prata med din skola om hur ni kan lösa det hos er.  Trots att studentfirandet inte blir precis som du önskar hoppas jag att du är stolt över dig själv och stolt att du gått klart gymnasiet. Det ska du vara.

 
8. Hej Stefan! Gillar du Melodifestivalen? :)

 

Svar: Hej! Absolut, det gör jag. Jag skulle inte säga att jag är någon fantast, men det är en kul folkfest. Jag tycker det är bra att det blir ett sorts Eurovision även i år.

 

9. Stefan Löfven hur många tusen döda i covid-19 räknar du med?
Karl-Göran
 

Svar: Hej Karl-Göran! Jag har inte sagt någon exakt siffra. Men för mig var det viktigt att tidigt säga två saker. Dels att det här kommer bli långvarigt, och då pratar vi månader, inte veckor. Och dels att även om vi gör allt vi kan för att hålla nere smittspridningen och skydda riskgrupper så kommer vi dessvärre se många avlidna. Det handlar om tusental. Men hur många som drabbas är väldigt svårt att säga, det beror väldigt mycket på att vi alla tar ansvar för att fortsätta hålla avstånd, stanna hemma när vi är sjuka och skydda äldre och andra riskgrupper.

10. Det pratas mycket om att sjukvårdspersonal ska få skyddsutrustning och masker för att inte själva bli smittade. Hur tänker ni angående lärarna och förskollärarna som hela dagarna riskerar att exponeras för sjuka barn? Andreas Johansson 

Svar: Hej Andreas, självklart ska personal i sjukvård och omsorg ha rätt skyddsutrustning.  Och för alla yrkesgrupper gäller att arbetsgivaren är skyldig att vidta de åtgärder som krävs för att arbetsmiljön ska vara säker. Men sjuka barn har överhuvudtaget ingenting i skolan eller förskolan att göra, de ska vara hemma om de har minsta symtom, precis som vuxna ska vara hemma från jobbet. 

11. Varför är det inte obligatorisk med ett munskydd/andningsskydd?? Salim Chagan 

 
Svar: Hej Salim, att vi alla använder munskydd är ingenting som Folkhälsomyndigheten bedömer vara en effektiv åtgärd för att minska smittspridningen i samhället. De är expertmyndighet, så vi lyssnar på dem. Det viktigaste är att människor stannar hemma när de har minsta symtom.

12. Vad gör du för att skydda dig själv? Du är väl ändå 60+? MG

Svar: Hej MG! Ja, jag är 62 år. Jag gör som de allra flesta – följer myndigheternas råd. Jag tar inte i hand, har de flesta möten via telefon eller videokonferens, tvättar händerna väldigt ofta och noga. När vi väl har fysiska möten sitter vi väldigt utspritt. Och så ringer jag släktingar istället för att hälsa på såklart. 

13. Hej Stefan! Hur kommer du att spendera din semester i sommar? :) Beckan

Svar: Hej Beckan! Just nu är allt mitt fokus på den här krisen, så jag har inte hunnit fundera så mycket över det. Men vi får nog alla räkna med att semestern blir annorlunda, jämfört med en normal sommar. Utlandsresor blir till exempel väldigt svårt. Vi får se hur det blir med resor inom Sverige det beror på hur smittspridningen utvecklar sig i olika delar av vårt land. Jag hade gärna önskat att jag kunde åka till sommarstugan utanför Örnsköldsvik, men hur det blir med det får vi se. Som statsminister behöver man vara beredd att arbeta även på sommaren, men jag hoppas kunna läsa lite böcker och umgås med min fru Ulla, oavsett var vi kommer att befinna oss.

14. Hej Stefan! Jag antar att folkhälsan generellt försämras både fysiskt och mentalt av att sitta i karantän. Har ni något förslag eller initiativ för att motverka detta? Jimmie

Svar: Hej Jimmie, jag håller med dig om att det nog är tufft för många att hålla det avstånd som behövs för att minska smittspridningen. Men jag vet också att väldigt många passar på att ta sig ut i naturen och att det är något som fortfarande är möjligt i Sverige till skillnad från i många andra länder. 

Jag vill också tipsa den som är äldre och känner sig ensam att ringa till föreningen Minds äldrelinje. De kan ge ett väldigt bra stöd. Telefonnumret är 020-22 22 33. Och så vill jag uppmana alla att ta sig tid att ringa det där extra samtalet till den som är ensam eller kanske hjälpa grannen att handla – ingen kan göra allt men alla kan göra något. 

15. Hej Stefan! ”Ingen får chansa” sa du på en presskonferens för ett tag sedan. Vi ska följa rekommendationerna. Men varje dag på jobbet som lärare håller jag tummarna och chansar och hoppas att jag inte ska bli smittad. Det är 300 elever och över 30 lärare på skolan som trängs i korridorer och klassrum. Hur går detta ihop? Carl

Svar: Hej Carl, med det menade jag att ingen av oss får chansa och gå till jobbet med symtom, eller skicka barnen till skolan trots att de är krassliga. Folkhälsomyndigheten och Skolverket har tillsammans tagit fram råd och riktlinjer för alla skolor. På det stora hela gäller samma saker som för resten av samhället; att trängsel ska undvikas och hygienrutiner följas så att smittspridning kan motverkas. Alla arbetsgivare är skyldiga att vidta de åtgärder som krävs för att arbetsmiljön ska vara säker, det gäller också på skolor. 

16. Hej! Jag jobbar som sjuksköterska och jag har sett många lämnas dö på äldreboende. Ingen skickas till sjukhuset. De äldre lämnas dö ensamma. Ska det vara så. De människor som lämnas att dö utan adekvat hjälp mot covid-19 hade en gång byggt upp Sverige. Har ni några pågående åtgärder mot detta? Suzan Douglah

 
Svar: Hej Suzan. Jag kan inte svara på vad som gäller i enskilda fall, men oavsett om man vårdas på sjukhus eller äldreboende så ska man få en bra vård och omsorg och där vet jag att du och dina kollegor gör allt ni kan för att det ska vara så. Sedan måste man avgöra från fall till fall om en person har nytta av att komma till sjukhuset och få den vård som kan ges där. Men det är inget för oss politiker att avgöra, utan en fråga för professionen som vet detta bäst. Vår ansvariga myndighet, Socialstyrelsen, säger att patienter som behöver intensivvård också får det idag.

17. Hej på dig, Stefan! Vad tror du att mening med livet är? Oskar från Skåne

Svar: Hej Oskar! Vilken klurig fråga. Jag tror att meningen med livet är att bidra till en lite bättre värld till de som kommer efter.

18. Tack för allt ni gör och för att du är så stabil! Vad kommer du att ha för positiva minnen efter denna period? Hur vill du tacka alla som hjälper till så fint, t ex genom att följa rekommendationerna och genom att hjälpa till praktiskt i detta? M 

Svar: Hej! Ett positivt minne är att se hur så många ställer upp för andra människor. Det kan vara genom att handla åt grannar eller vara aktiv i en volontärorganisation. Det visar att vi hjälps åt i Sverige när det är svårt, vilket är väldigt fint. Egentligen skulle jag vilja tacka alla som hjälper till genom att ringa varenda person och säga: ”tack, du hjälper sjukvården, du hjälper dina medmänniskor, du hjälper ditt land”. Men jag brukar upprepa det ofta på presskonferenser och intervjuer istället, så hoppas jag att människor känner sig träffade och vet hur viktigt just deras insats är.

19. När tror du att krisen kommer att ta slut? Anton

Svar: Hej Anton, jag önskar att jag visste det. Men tyvärr handlar det om månader snarare än veckor innan den mest akuta sjukdomskrisen är över. Nu är det viktigt att vi håller i och håller ut så att vi alla gör vad vi kan för att bidra till att tiden tills vi kan umgås som vanligt igen blir så kort som möjligt.

20. Vad tror du kommer hända nästa termin med gymnasieskolorna? Orolig student

 
Svar: Hej Orolig student! Ingen av oss vet exakt hur långvarigt utbrottet blir. Men tyvärr handlar det om månader snarare än veckor innan den mest akuta sjukdomskrisen är över. Än så länge är det inte läge att lätta på de restriktioner som vi i regeringen och myndigheterna har infört, men vi vill naturligtvis att det ska bli bättre och att gymnasieskolorna ska kunna återgå till normal undervisning så snart det är möjligt.

21.  Varför anser du att du måste vänta på FHM:s godkännande, innan du kan vidta en åtgärd? I andra länder, har statsministrarna också haft rådgivande medicinare som hört till olika "skolor" inom epidemiologin - men i slutändan bestämt själva. De länderna har lägre dödstal än Sverige. Catharina

Svar: Hej Catharina! Det är regeringen som leder landet och jag som leder regeringen. Vi väntar inte på godkännande. Men för regeringen har det varit viktigt att de beslut som fattas är baserade på vetenskap och fakta, samt att rätt åtgärds sätts in vid rätt tillfälle. Därför har vi nära kontakt med myndigheter och experter.

Men det är alldeles för tidigt att utvärdera något lands strategi eller åtgärder och göra den sortens jämförelser. Det ska vi göra så fort vi inte är mitt i krisen längre. 

22. Vad är du mest stolt över hittills från din tid som statsminister? Vad skulle du vilja att din regering blev ihågkommen för? Victor 

Svar: Ska man kortfattat beskriva regeringens arbete så är målet att bygga samhället starkare med en bättre välfärd, och öka tryggheten för oss alla. Men just nu är vi mitt inne i en allvarlig pandemi och det viktiga just nu är att minska smittspridningen samtidigt som vi lindrar konsekvenserna för alla medborgare och företag. Att Sverige tar sig genom krisen på bästa möjliga vis. 

23. Varför är du så sällan med i intervjuer? I Agenda senast 2015 och ingen annan statsminister har så ofta gjort sig så otillgänglig medialt. Ser du någon fara i när det demokratiska ansvarsutkrävandet försvåras? Mvh Christian

Svar: Hej Christian! Som statsminister är det viktigt för mig att vara tillgänglig och inte minst i ett läge där vi har en allvarlig kris i landet. Under de senaste två månaderna har jag därför genomför 17 pressträffar och jag deltar i flera intervjuer varje vecka, både i nationell media men också i lokalmedia. Närmare 30 stycken intervjuer på två månader har det blivit. Det är också därför detta känns särskilt meningsfullt att genomföra just nu, att få svara på era frågor. Men jag kommer aldrig ha möjlighet att tacka ja till alla intervjuer, då skulle jag nog inte hinna med något annat. 

24. Halloj. När drog du ditt kreditkort senast och vad köpte du? Gloria

Svar: Hej Gloria! Det var för en stund sedan på lunchen, då blev det ärtsoppa och pannkakor med lättmjölk till. Det är ju ändå torsdag!

25. Hej Stefan, vi i klass 2a på Enskede skola i Stockholm undrar om vi kommer att kunna vara med vår farmor/farfar och mormor/morfar i sommar? //Klass 2a Enskede skola, Carina Johansson

Svar: Hej klass 2A! Nej, det är inte säkert att ni kan träffas som vanligt i sommar heller, det beror på hur smittspridningen utvecklar sig.  Jag förstår att det är väldigt tråkigt och att ni saknar varandra. Samtidigt är det viktigt att vi orkar hålla i och hålla ut i den här krisen. Det är för era far- och morföräldrars skull som ni inte ska vara med dem just nu. Det är viktigt att de håller sig friska – för deras egen skull, men också för att hela samhället ska klara av den här krisen. Ni kanske kan skicka teckningar eller ringa er farmor/farfar och mormor/morfar och säga att ni längtar efter dem. Då blir de nog glada.  

 


Fotnot till fråga 23: Stefan Löfven ställde upp på ien ntervju i Agenda senast hösten 2019. 

Statsminister Stefan Löfven under chatten med Aftonbladets läsare.