Erik Ullenhag osäker på Alliansens framtid

Av: Pär Karlsson

Publicerad:

Han var en del av Fredrik Reinfeldts alliansregering i fyra år.

Men Erik Ullenhag, som kandiderar för att bli Liberalernas nya partiledare, är osäker på om det går att återskapa samarbetet.

– Det återstår att se, säger han.

När Erik Ullenhag, 46, skrev på DN Debatt att han kandiderar för att bli ny partiledare för Liberalerna var det få som blev överraskade. Beskedet var väntat, men den tidigare integrationsministern ville vänta ut EU-valet.

L-veteranen tar nu upp kampen med Nyamko Sabuni som i april meddelade att hon vill bli Jan Björklund efterträdare.

Det är ett parti i kris som Ullenhag, som de senaste åren varit ambassadör i Jordanien, vill ta över.

L gjorde i söndags sitt sämsta EU-val någonsin och är fortfarande sargade av intern splittring kring regeringsbildningen.

– Jag har sett det från sidan, men det har varit ett väldigt jobbigt år för Liberalerna. En del i mitt uppdrag, om jag blir vald, är att se till att ena detta parti så vi kan ha en gemensam idé och en berättelse framåt, säger han.

Vill hedra avtalet

Framåt menar Ullenhag att L måste fokusera på vad som är bäst för Sverige, i stället för att ägna tid åt interna stridigheter. Han vill se fortsatt fokus på skolfrågor och ekonomi, och säger sig vara beredd att se över saker som varit heligt inom partiet, som det fria skolvalet.

Han menar också att L måste ägna mycket, mycket mer tid åt att utveckla sin klimatpolitik.

Erik Ullenhag har tidigare inte gett sin syn på vad han tyckte om att L gjorde upp med den S-ledda regeringen och skrev under 73-punktsprogrammet, som ledde till att Stefan Löfven kunde sitta kvar.

Nu lovar han, precis som Sabuni, att hedra avtalet.

–Jag kommer se till att vi håller det avtalet. Sedan tycker jag också det finns mycket bra liberalt politiskt innehåll i avtalet. Värnskatten avskaffas, det inleds ett förstatligande av skolan och man återställer LSS.

Ullenhag vill att L fortsatt inte ska samarbeta eller förhandla med Sverigedemokraterna, men välkomnar om partiet vill stödja L:s förslag i riksdagen.

Kan Alliansen återskapas inför nästa val?

– Jag hoppas vi kan vara en situation inför nästa val där man kan hitta tillbaka till Alliansen, men det återstår att se. Det är något vi ska diskutera tillsammans i Liberalerna.

– Jag är väldigt stolt över att jag var statsråd i Fredrik Reinfeldts regering. När jag ser från sidan är jag bekymrad över det ganska höga tonläget mellan allianspartierna. Jag tänker inte, om jag blir vald, att inleda en partiledartid med att bidra till det.

Även Pehrson kandiderar

I dag meddelade även Johan Pehrson, L:s ekonomiska talesperson, att han också vill bli partiledare. I morgon ska valberedningen berätta mer om de utfrågningar kandidaterna ska delta i runt om i landet.

Erik Ullenhag vill inte säga vad som skiljer honom från sina konkurrenter.

– Nyamko Sabuni är en utmärkt person och en spännande politiker, det är Johan Pehrsson också. Jag säger vad jag vill göra, sen så får L:s partimedlemmar välja.

I dag stod det också klart att L:s gruppledare Christer Nylander, inte kommer att kandidera. Han ställer sig i stället bakom Erik Ullenhags kandidatur.

Erik har störst chans att ena Liberalerna, forma en positiv framtidsvision för Sverige och samla fler trogna väljare så att partiet och idéerna får långsiktig framgång, skriver Nylander på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE