Skänker matkassar till fattiga familjer

I Falkenberg delar Svenska kyrkan ut mat till behövande

Uppdaterad 2019-07-07 | Publicerad 2019-07-06

Tusentals barn i Sverige lever i fattiga familjer där mat, medicin och kläder inte är någon självklarhet.

I Falkenberg ber Svenska kyrkan privatpersoner att skänka matkassar – mestadels till ensamstående mammor med barn.

– Gemene man tror att samhället finns för alla svaga personer, men så är det inte längre, säger Eva Ånhammar, familjediakon i Falkenberg.

Rädda barnens rapport om barnfattigdom konstaterade förra året att 186 000 barn i Sverige lever i ekonomiskt mycket pressade familjer. Det totala antalet har minskat de senaste åren men klyftorna mellan olika typer av familjer har ökat.

Värst är fattigdomen bland ensamstående föräldrar med barn och i familjer med utländsk bakgrund.

Ensamstående mammor

Eva Ånhammar, familjediakon i Falkenberg och legitimerad barnpsykolog har, liksom sina kollegor, nära kontakt med många utsatta familjer. I Falkenberg beräknas mellan 600 och 700 barn leva i fattigdom.

I deras område är det främst ensamstående mammor med barn, många av dem sjukskrivna och utförsäkrade, som lever i ekonomisk utsatthet. Ofta finns problem som neuropsykiatriska diagnoser, depressioner och olika typer av handikapp i bilden.

– Man får inte livet att gå ihop på grund av egen eller barnens sjukdom, säger Ånhammar.

För många som har små marginaler är sommarlovet en tung tid. Kostnaderna ökar då barnen inte får skolmat.

100 matkassar

I Falkenberg driver diakonerna projektet ”Handla till andra” för att underlätta för de pressade familjerna, vilket Hallands Nyheter var först att berätta.

Det innebär att diakonerna står utanför någon av matbutikerna i kommunen och ber kunder att skänka mat och hygienprodukter.

I lördags fick man ihop motsvarande 100 matkassar fyllda med till exempel ris, konserver och tvål och som nu delas ut till behövande.

Diakonerna arrangerar även matkvällar dagarna före barnbidraget och sommarlovsresor till Liseberg.

– Många vill hjälpa till, det uppskattar vi verkligen. Ibland är det människor som själva har det tufft som vill bidra för att man vet vad det innebär att vara fattig, säger Ånhammar.

Stort utanförskap

Diakonerna möter en verklighet som är främmande för många i Sverige.

Det är syskon som tvingas dela på ett par vinterskor, barn som saknar badkläder och inte kan följa med på badutflykt även om bussresan är gratis, och unga som måste samla tomburkar för att få pengar till mat.

Men också mammor som inte har råd att välja bra mat och som måste avgöra vem i familjen som ska få medicin och vilka som måste avstå.

– Gemene man tror att samhället finns för alla svaga personer, men så är det inte längre. Det finns en grupp som lever i ett mycket stort utanförskap, jag brukar kalla dem för de gömda familjerna, säger Ånhammar.

Diakonlöftet

Anki Lidén, områdeschef i Falkenberg Skrea pastorat, menar att verksamheten med matkassarna utgår från Svenska kyrkans värdegrund.

– Det är kärleksbudskapet, att vi ska vara barmhärtighetens tecken och stå på de förtrycktas sida, säger hon.

”Minska klyftorna”

Enligt januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ska en stor skattereform göras. Bland annat med syfte att minska klyftorna i Sverige.

Hans Hoff, riksdagsledamot från Halland (S), har engagerat sig i frågan. Han anser att man måste göra mer för att bekämpa familjers utsatthet.

– Ingen ska behöva ha det så här i Sverige 2019. Det här ger en tydlig bild av att Sverige är på väg att bli ett hårt och kallt samhälle där de absolut svagaste och marginaliserade människorna inte får det stöd de behöver för att ha ett bra liv för sig och barnen, säger han.

Hoff tycker att detta borde vara en av de viktigaste politiska uppgifterna.

– Hur minskar vi klyftorna på riktigt och inte bara i ord. 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!