Busch Thors kaxiga löfte inför valnatten

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ebba Busch Thor lovar att vara kompromisslös efter valet.

Fram till dess ska hon påminna väljarna att det var KD som sänkte Decemberöverenskommelsen och var första alliansparti som ville fälla regeringen.

– Vi har varit att lita på under hela mandatperioden. Det kommer att gå och lita på oss på valnatten även om det blir ett knivigt valresultat, säger hon.

På fredag inleds Kristdemokraternas kommundagar i Jönköping, där cirka tusen kommun- och landstingspolitiker träffas för att inleda valrörelsen.

Det är ett sargat parti som samlas. Den senaste tiden har rapporteringen handlat om partiets usla opinionssiffror och om beslutet att ta in Bert Karlsson som utfrågare av Ebba Busch Thor är ett uttryck för desperation.

Men när Aftonbladet möter KD-ledaren är hon full av tillförsikt.

– När jag avslutar på lördagen kommer vi gå direkt till ett torg där jag kommer hålla ett valtal. Många i partiet är väldigt laddade och man ska aldrig underskatta målinriktade kristdemokrater i en valrörelse.

KD-ledaren Ebba Busch Thor.
Foto: URBAN ANDERSSON
KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Höstens val blir en rysare – på flera sätt. För KD handlar det om att klara sig kvar i riksdagen. Mycket talar också för att det återigen kommer bli ett stökigt läge efter valet, att det kommer att saknas en tydlig majoritet för något block.

Busch Thors budskap är att KD aldrig kommer att vika ned sig på valnatten.

– Jag möter så många väljare som undrar om det finns något alternativ som faktiskt är beredda att regera trots ett svårt läge. Jag förstår att de undrar det, titta bara på den här mandatperioden där många upplever att Alliansen valt att inte regera.

Lovar väljarna att inte vika sig

KD-ledarens plan är att påminna väljarna om partiets agerande de senaste åren. Så ofta hon får chansen ska Busch Thor trycka på att det var KD som fällde Decemberöverenskommelsen.

– Det var även vi som drev på för en gemensam alliansbudget för att byta ut den här regeringen redan den här mandatperioden. Dessutom var det vi som drev på för att ministrar skulle avgå efter skandalen på Transportstyrelsen.

KD vill att Alliansen ska försöka bilda regering även om man blir mindre än de rödgröna. Det är majoriteten i riksdagen, där man kan få stöd av SD, som spelar roll.

– Även om det blir ett svårt parlamentariskt läge efter nästa val kommer vi inte ändra vår åsikt.

Busch Thor utesluter helt regeringssamarbete över blockgränsen, vilket inte Liberalerna gör, men säger att en alliansregering som är i minoritet kommer att behöva förhandla med S och MP.

Satsar rejält på vården

Inför valet har KD återvänt till en av sina kärnfrågor, vården, där man lägger det mesta av sitt krut.

Partiet vill återinföra kömiljarden och vårdserviceteam som ska avlasta sjuksköterskor. Dessutom vill man att staten ska ta över ansvaret för sjukhusen från landstingen.

Sedan regeringen slopade reformen, som innebar att landstingen fick extra pengar beroende på hur många som fick vård i tid, har vårdköerna ökat. Busch Thor lägger skulden på Stefan Löfven.

Men kömiljarden som infördes av alliansregeringen kritiserades på flera punkter.

• Landsting fokuserade på nybesök i stället för återbesök för patienterna och att svårt sjuka fick stå tillbaka för mer lättbehandlade fall.

• Det blev fokus på att få pengar i stället för att ge vård.

Vill återinföra ny kömiljard

Ebba Busch Thor håller med om en del av kritiken.

– När vi återinför kömiljarden måste vi göra det i delvis ny tappning där man också ser till att vården blir sammanhållen. Vi vill införa patientansvarig läkare igen, för att vården ska hålla ihop, från första kontakten till ett återbesök och att behandlingen är avslutad.

KD kommer, själva eller med Alliansen, att återkomma i vår om hur en ny kömiljard ska se ut.

Precis som regeringen sagt menar också KD att primärvården är viktig i kampen mot de långa vårdköerna.

Busch Thors parti kräver helg- och nattöppna vårdcentraler vilket man menar skulle leda till trycket på sjukhusen minskar.

– Det hårda trycket är anledningen till att medarbetarna på sjukhusen inte räcker till. De möter många patienter som egentligen borde ha kommit till en vårdcentral.

Men även om regeringen och KD pekar ut samma områden som viktiga menar Ebba Busch Thor att det är stor skillnad på vad man vill genomföra. Under veckan har statsministern varit ute på vårdturné där han berättar vad hans parti vill göra under nästa mandatperiod, bland annat satsningar på personalen.

Det ger Busch Thor inte mycket för, hon menar att läget är allt för akut för att bara blicka så långt framåt.

– Vi prioriterar vården i alla lägen och inte bara när det är valår. Visst behövs mer resurser och personal, men regeringen har alldeles för få idéer om hur pengarna ska användas.

Publicerad:

LÄS VIDARE