Fridolin: Elever behöver röra sig i skolan varje dag

Uppdaterad 2016-11-14 | Publicerad 2016-11-13

SUNDSVALL. Skolelever sitter stilla alldeles för mycket, tycker Miljöpartiet.

Därför föreslår de gröna nu en lagskärpning som ska ge unga rörelse i skolan varje dag.

– Den dagliga fysiska aktiviteten påverkar starkt förmågan att koncentrera sig, säger språkröret Gustav Fridolin.

När han avslutade MP-dagarna i Sundsvall lyfte han också en satsning på utbyggd skolhälsovård och pratade om demokrati kontra populism.

I dag avslutas Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar i Sundsvall. Vid mötet deltar nära 400 personer från hela landet.

Samlingen inleddes i lördags med tal av språkröret och klimatministern Isabella Lövin och avrundas i dag vid lunchtid av hennes kollega Gustav Fridolin, språkrör och utbildningsminister.

Inför sitt tal höll Fridolin en pressträff där han presenterade ett nytt MP-förslag om mer rörelse i skolan.

– Vi vet att barn som rör sig varje dag har lättare att koncentrera sig och lära sig. Det här är inte en av de dyraste insatserna i skolan men skulle göra stor skillnad. Om vi når de där barnen som i dag sitter stilla så kommer det att förbättra resultaten, säger han.

Lek på raster och lektioner utomhus

Förslaget handlar i första hand inte om fler idrottstimmar i skolan. Snarare att barnen ska uppmuntras att leka på rasterna och lägga bort mobiltelefoner, anpassa skolgårdar till lek och använda sig mer av utomhuspedagogik, som rörelse-matte.

MP vill skärpa läroplanen så att samtliga skolor ska arbeta för att samtliga elever ska röra sig varje dag.

Lärarna upplever ju redan i dag att de är överbelastade. Hur ska de hinna med detta också?

– Det behöver kanske inte vara lärarna som gör jobbet. Det får man planera på varje skola, ibland kan det handla om att man samarbetar med idrottsföreningarna i grannskapet också. För lärare handlar det också om att de ska få en bättre arbetsmiljö och barn som har rört på sig kan koncentrera sig bättre på lektionerna, säger Fridolin.

Läkare, kuratorer och psykologer

Fridolin presenterade också en satsning på att stärka elevhälsan runt om i landet.

Regeringen aviserade tidigare pengar som kommunerna kunde söka till ändamålet och nu har kommunerna ansökt om att få anställa totalt 667 personer. Det handlar om allt ifrån skolläkare och skolsköterskor till speciallärare, kuratorer och psykologer.

Enligt Gustav Fridolin är en av förklaringarna till att allt fler elever inte lär sig tillräckligt i skolan att de mår dåligt.

– Som lärare måste man ha en stark elevhälsa att jobba med för att nå unga där det egentligen inte är pedagogiken som sätter hindren för lärandet, utan det är något annat som gör att man har svårt att koncentrera sig. Man kanske tänker på hur man har det hemma, säger Fridolin.

För höstterminen 2016 har kommunerna beviljats stöd för 100 miljoner kronor. Till våren sker nästa ansökningsomgång.

”Rädslans politik sprider sig”

Men Fridolin pratade också om vad han anser är de grönas uppgift framåt.

– Det handlar om att vara värn för demokratin och mot populism, säger han.

Det var också ett tema som hans kollega Isabella Lövin tog upp i sitt inledningstal i går. Både Lövin och Fridolin menar att frågan har aktualiserats av valet av Donald Trump som president i USA.

– Trump är ytterligare ett bevis på hur rädslans politik sprider sig och då har vi ju en uppgift att visa att det går att bygga framtidstro, att politiken kan vara med och bygga en bättre värld, säger Fridolin.