Interna kravet på Sjöstedt – bli tuffare mot Löfven

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Jonas Sjöstedt och V-ledningen måste tuffa till sig i budgetförhandlingarna med regeringen.

Kravet ställs av flera tunga partidistrikt inför Vänsterpartiets kongress.

– Man måste sätta fokus på en radikal omfördelning av samhällets rikedomar, säger Sara Svensson, delegationsledare för Skånedistriktet.

Sedan regeringsskiftet 2014 har Vänsterpartiet haft ett samarbete med regeringen, varje år har de tre partierna förhandlat fram statsbudgeten ihop.

När Vänsterpartiets i dag inleder sin valkongress i Karlstad är förhandlingarna med regeringen en av de frågor som väntas diskuteras.

Samarbetet har ofta varit omdiskuterat internt i Vänsterpartiet. Flera tunga distrikt kräver att partiledningen tuffar till sig i framtida förhandlingar.

Missnöjet grundar sig i att V, som fick 5,7 procent i valet 2014, inte har fått igenom någon av de stora förändringar av skattepolitiken man drivit. Det har handlat om beskattning av rikedom och kapital, bland annat en återinförd förmögenhetsskatt.

V-ledaren Jonas Sjöstedt har under mandatperioden sagt att hans parti drivit igenom viktiga välfärdsreformer i de budgetar som lagts – men att regeringen velat ”förvalta en borgerlig skattepolitik”.

Tunga distrikt kräver mer tuffare tag mot regeringen

Men partiet har valt att stanna kvar i budgetsamarbetet. Nu återkommer krav om att V-ledningen ska tuffa till sig i skattekonflikten med regeringen.

Sara Svensson, delegationsledare från det tunga partidistriktet i Skåne, säger att ribban för vad man går med på i uppgörelserna måste höjas.

– Vi måste sätta fokus på att lyfta radikalt en omfördelning av samhällets rikedom. Sedan kanske man inte får igenom allt, men man måste vara tydliga med vad vi vill se, en omfördelning från rika till alla oss andra.

Hon säger att det är bra att Sjöstedt lyft frågan och kritiserat regeringen, men att man nu måste sätta hårt mot hårt. Hon menar att det viktigaste nu är att diskutera hur man ska göra framåt.

Adriana Aires, ordförande i V:s Göteborgsdistrikt, säger att hennes parti fått igenom mycket bra politik – men att det behövs mycket mer.

– Vi ser att vi behöver en mycket kraftigare utbyggnad av välfärden, många människors vardag går inte ihop i dag. Vi behöver också driva på för sex timmars arbetsdag för att nå full sysselsättning.

Hon säger också:

– Vi måste diskutera vilka strategier vi ska ha för att få igenom de större strukturella förändringarna i framtida förhandlingar.

”Väldigt oense med regeringen”

Ali Esbati, tillförordnad ekonomisk talesperson i Vänsterpartiet, är en av dem som förhandlat med regeringen. Han säger att V-ledningen och distrikten inte är oense om den politik som borde drivas.

– Det är ökade investeringar på flera områden och höjda kapitalskatter. Det är något en progressiv regering måste genomföra. Vi varit väldigt oense med regeringen om det och påtalat det i förhandlingarna, säger han.

Det är också en självklarhet att driva på för hårdare beskattning av rikedom och kapital i nya förhandlingar.

– Det gäller oavsett om vi sitter i en regering eller förhandlar med en. Det måste vara en avgörande del av politiken, att de rikaste betalar mer och att vi har ganska omfattande investeringar i infrastruktur och i välfärden.

Men för att få mer kraft bakom kraven behöver V växa i valet i höst, säger han.

Esbati säger dock att han tycker att resultatet av förhandlingarna varit acceptabla, då V fått igenom viktiga välfärdssatsningar.

– Det är också en bedömning som partistyrelsen varje gång varit enig om.

Publicerad: