Alliansens övertag minskar

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Läget inför höstens val tätnar.

I den nya mätningen från Aftonbladet/Inizio minskar Alliansens övertag över de rödgröna.

Samtidigt skulle Liberalerna ramla ur riksdagen om det vore val i dag.

När den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio publiceras i dag återstår knappt fem månader till höstens riksdagsval och partiernas vallöften har börjat dugga tätt. Av statsministerkandidaterna är det M-ledaren Ulf Kristersson som har ett övertag gentemot Stefan Löfven (S).

Men spänningen stiger – hur nästa regering kommer att se ut är höljt i dunkel.

Alliansens övertag gentemot de rödgröna har minskat jämfört med förra månadens mätning, från 6,5 till 3,7 procentenheter. De borgerliga partierna samlar i dag 41,3 procent, jämfört med 37,8 totalt för regeringspartierna och Vänsterpartiet.

1 av 2 | Foto: CAROLINA BYRMO
Stefan Löfven.

– Alliansen har ett övertag även om det inte är så stort. Det förklaras av Moderaternas uppgång och de framgångar Centerpartiet har haft. Men både Kristdemokraterna och Liberalerna har det tufft, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

”S ligger bra bit under valresultatet”

Hon säger att det är Vänsterpartiet som har haft mest positiv utvecklingen under mandatperioden bland de rödgröna.

– De har tjänat på att inte sitta i regering, medan Miljöpartiet tagit mycket stryk. Socialdemokraterna ligger en bra bit under valresultatet.

Förändringarna i mätningen är små. Moderaterna, som efter att Ulf Kristersson tillträdde som partiledare fick ett kraftigt uppsving, har nu stabiliserat sig på en nivå kring valresultatet från 2014.

Centerpartiet, som de senaste månaderna haft en svagt nedåtgående trend, skulle få 9,0 procent om det vore val i dag, vilket är nästan tre procentenheter mer än i förra valet. Kristdemokraterna ligger återigen över riksdagsspärren och får 5,1 procent.

Sorgebarnet på den borgerliga kanten är Liberalerna. Jan Björklunds parti samlar 3,9 procent, vilket innebär att partiets plats i riksdagen och Alliansens chanser efter valet är hotade.

MP över spärren

Socialdemokraterna ökar något och landar på 27,3 procent. Det är dock en kraftig minskning jämfört med valet 2014, nästan fyra procentenheter.

Regeringspartnern Miljöpartiet har det fortsatt tufft. Men i aprilmätningen från Aftonbladet/Inizio samlar man för första gången sedan november 4,0 procent och skulle med nöd och näppe klara sig kvar i riksdagen.

Vänsterpartiet har stöd av 6,5 procent. Sverigedemokraterna har det senaste året tappat rejält men med de 15,9 procent man får i mätningen ligger man fortfarande tre procentenheter över resultatet i senaste valet.

– Trots att de tappat mycket är SD hittills mandatperiodens vinnare, säger Karin Nelsson.

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE