Löfven om Bidens kritik: ”Ser med oro på Nord Stream 2”

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
1 av 4

Under sitt Sverigebesök markerade den amerikanska vicepresidenten Joe Biden hårt mot "Nord Stream 2".

Även Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) ser problem med att ännu en ledning med rysk naturgas som ska slingra sig genom Europa.

– Jag ser med en viss oro på det här projektet, säger han.

Planerna på ännu en naturgasledning, Nordstream 2, från Ryssland genom Östersjön till Tyskland har retat upp USA. Det visade vicepresident Joe Biden med all tydlighet när han i går besökte Sverige för ett möte med statsminister Stefan Löfven.

– En dålig deal för Europa, sa Biden.

Vicepresidenten lyfte fram att Europa behöver flera energikällor och menade att energimarknaden måste vara öppen, konkurrenskraftig och sa även att inget land får använda energiförsörjning som påtryckningsmedel.

Ser med viss oro

I kväll ska Stefan Löfven träffa Tyskland förbundskansler Angela Merkel tillsammans med bland annat sina nordiska kollegor för att diskutera bland annat brexit inför Europeiska rådets informella möte i Bratislava den 16 september.

På en pressträff inför mötet gav han sin syn på det som Joe Biden sa igår. Han är inte lika hård i sin kritik, men har sina dubier.

– Jag vet den amerikanska inställningen, den är inte ny. Jag uttryckte också på presskonferensen att jag ser med en del oro på det här projektet.

Precis som sin föregångare skulle Nord Stream 2 gå genom flera europeiska länder, bland annat Sverige. Varje stat måste ge sitt godkänannde, något som Tyskland redan gjort.

”Får inte ha för starkt beroende”

Löfven vill nu att frågan ska diskuteras på Europanivå så att det säkerställs att planerna på den nya ledningen ligger i linje med energiunionen, som har som mål att säkerställa en trygg och hållbar energiförsörjning till EU:s medborgare.

– Vi måste se hur det är med säkerhetsfrågor och miljöfrågor. Det är en viktig europeiska diskussion som måste tas. Vi har en energiunion som har ett syfte, att vi kan garantera energitillgången till EU. Det innebär att vi inte får ha för starkt beroende från några aktörer, säger Löfven.

Nord Stream har ägts fram till nu av ett schweizregistrerat konsortium. Huvudägare är ryska Gazprom där den ryska staten är majoritetsägare. Enligt planerna ska Nord Stream 2 vara klar 2019.

Publicerad: