M-toppen: ”Det måste bli slut på krypskyttet i partiet”

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Stockholms läns M-ordförande Kjell Jansson vädjar till partiet.
Foto: Jonna Thomasson / Fotograf Jonna Thomasson
Stockholms läns M-ordförande Kjell Jansson vädjar till partiet.

Moderaterna är svårt sargat av låga opinionssiffror och plågas nu även av interna stridigheter på högsta nivå.

Nu ryter Kjell Jansson, M-ordförande i Stockholms län, till mot sina partikamrater.

– Det måste bli slut på allt krypskytte i partiet, säger han.

De senaste månaderna har varit tuffa för Moderaterna och dess partiledare Anna Kinberg Batra. Opinionssiffrorna har sjunkit rejält och i den senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio har man bara stöd av 17,6 procent, långt under valresultatet från 2014.

Men utöver krisen i opinionen plågas man nu också av interna stridigheter på högsta nivå. Det blev tydligt när intern mejlväxling läckte ut till tidningen Expressen där M-ledamöter ifrågasatte partiets finansministerkandidat Ulf Kristersson.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är det riksdagsledamoten Niklas Wykman som anklagas för att bedriva en kampanj mot Kristersson. Det har väckt ilska på andra håll i partiet.

– Man hör alltid kritik från dessa människor. Niklas Wykman är alltid kritisk, nu senast i en artikel i Dagens Industri i helgen. Han har en falang som orkestrerar attacken, har en M-källa sagt till Aftonbladet.

Partiet sargat av interna stridigheter

Wykman själv svär sig fri från anklagelserna och kallar dem för ”befängda”.

– Jag har uttryckt hundraprocentigt stöd för Anna Kinberg Batra och hennes linje. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är helt taget ur luften. Den här ryktesspridningen kommer från någon som vill partiet illa, sa han i går till Aftonbladet.

I rapporteringen kring stridigheterna har det framkommit uppgifter om att Wykman och de andra kritikerna har stöd av höga företrädare för partiet i Stockholms län, ett av de mäktigaste länsförbunden i partiet.

Det är från den valkretsen som Wykman är invald i riksdagen.

Uppgifterna har fått Kjell Jansson, M-ordförande i Stockholms län, att reagera med ilska. Han säger att uppgifterna gjorde honom både ”förbannad och upprörd” och han poängterar att både Ulf Kristersson och Anna Kinberg Batra har länsförbundets fulla stöd.

– Sedan om det finns andra företrädare i länet som är inblandade, det känner inte jag till. Så kan det vara, men det vet inte jag.

”Det måste bli slut på krypskyttet”

Nu vädjar Jansson till sina partikamrater i Moderaterna.

– Det måste bli slut på allt krypskytte. Vi måste enas i partiet och jobba för valvinst och inte bekämpa varandra. Det skadar alltid när vi håller på och hugger på varandra. Vi har en fiende och det är våra politiska motståndare och inte oss själva.

Flera av de som pekas ut som kritiker i riksdagsgruppen är från ditt län, hur ser du på det?

– Jag vet ju inte om några är inblandade. Det enda jag vet är att man borde sluta upp med krypskyttet och enas. Vi har de företrädare vi har och nu jobbar vi efter det. Ingen av oss är felfri.

Tidigare har flera kommunalråd i Stockholms län uttryckt kritik mot partiledningen till följd av de usla opinionssiffrorna. Kjell Jansson säger att det alltid finns folk som tycker olika i stora partier.

– Det är mitt jobb att hålla ihop det och försöka jämka ihop alla intressen i länet. Någon kritik mot partiledningen finns absolut inte från förbundsstyrelsen. Det vill jag vara mycket tydlig med.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad: