Irritation mot Lööf ”Tugget är skapligt provocerande”

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

KARLSTAD. Annie Lööf kritiserade sina gamla Alliansvänner för att sakna mod när de hoppade av samtalen om gängkriminaliteten.

Nu får hon mothugg.

– Tugget är skapligt provocerande, säger Johan Pehrson, gruppledare (L).

När Annie Lööf talade på Centerpartiets stämma i Karlstad tog hon upp de blocköverskridande samtalen om gängkriminaliteten, som havererade förra helgen.

Först Moderaterna och Kristdemokraterna, då de menade att regeringen inte var beredda att göra tillräckligt för att lösa problemen.

Det fick även Liberalerna att dra sig ur.

I dagens tal riktade Lööf kritik mot partierna som lämnade förhandlingsbordet.

– Alla partier som på allvar vill se ett slut på skjutningar och dödligt våld behöver också ha orken och modet att stanna kvar vid förhandlingsbordet och fatta de politiska beslut som behöver fattas. Det har svenska folket rätt att kräva av oss, sa hon.

”Skapligt provocerande”

C-ledaren uttalanden har väckt irritation hos flera partier.

Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson, svarade på Twitter:

– För Centerpartiet verkar det vara viktigare att komma överens, än vad man kommer överens om. Vi moderater resonerar tvärtom: sakfrågor och innehåll står över allt annat. Inte minst när det gäller att knäcka de kriminella gängen, skriver han.

Moderaterna har dock sagt att man kommer rösta för regeringens förslag på området i riksdagen om de är skarpa nog.

Johan Pehrsson, gruppledare och rättspolitisk talesperson för Liberalerna, säger att Annie Lööfs ”tugg är skapligt provocerande”.

– Vi jobbar otroligt seriöst på den mest seriösa platsen som finns, i riksdagen, med de här frågorna.

–  När man får höra av någon som är på en stämma säga saker, när hennes parti inte är på utskottet där vi jobbar med de här frågorna, då kan man tycka att det är viktigare att C stödjer de skarpa förslag som finns så vi får en majoritet i kammaren.

Rättspolitiken saknas i januariavtalet

Pehrson syftar på att man på dagens möte i utskottet diskuterade Moderaternas motion om att skärpa straffet för mord, så att fler döms till livstid, samt att preskriberingen av mord, begångna av folk som år mellan 18–21 år, ska slopas.

– Jag noterade att Annie tyckte att vi skulle jobba hårt och seriöst mot gängbrottsligheten, vilket är jättebra. Då hoppas jag också att C tar ställning till det som vi nu höll på med i justitieutskottet i dag.

Både Centern och Liberalerna samarbetar med regeringen via Januariavtalet. Men just frågan om rättspolitiken finns, med vissa undantag, inte med där. Det gör att andra majoriteter där kan få igenom politik, något L också öppnat för att göra.

Publicerad:

LÄS VIDARE