Eva Nordmark

Så vill Löfven runda Sjöstedt – igen

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Stefan Löfven ska under helgen hitta en lösning för att undvika regeringskris.

Enligt vad Aftonbladet erfar är planen att återigen runda Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet.

– Man kommer att försöka hitta en lösning där man går Moderaterna och Kristdemokraterna till mötes, säger en S-källa.

Det blir en intensiv helg för regeringen och statsminister Stefan Löfven. Innan tisdag måste han hitta en lösning om Arbetsförmedlingen.

Misslyckas han hotar oppositionen med att avsätta arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Det stod klart efter en dramatisk torsdag i riksdagen. Då meddelade V-ledaren Jonas Sjöstedt att hans parti vill väcka misstroendeförklaring mot ministern.

M, KD och SD gav sitt stöd till planerna som kan leda till en regeringskris.

Jonas Sjöstedt.

Förhandlar i helgen

Men partierna har olika krav för att dra tillbaka hotet. Medan V vill stoppa hela ”kaosprivatiseringen” av Arbetsförmedlingen nöjer sig M och KD med förändringar av tidsplanen och att lagen om valfrihet, LOV, inte ska gälla när de privata aktörerna etableras.

Under helgen är förhandlingar mellan de fyra partierna bakom Januariavtalet planerade.

Efter ett möte med S verkställande utskott på fredagen sa Stefan Löfven att han har goda förhoppningar på att kunna lösa ut frågan.

– Vi ser stora möjligheter att diskutera både LOV, lagen om valfrihet, och tidsplanen naturligtvis. Finns det möjligheter till bredare uppgörelser så… Det här är förslag som skulle legat på riksdagens bord om ett år.

Enligt vad Aftonbladet erfar är regeringens strategi att försöka gå delar av oppositionen till mötes.

Lösning med M och KD

Partierna bakom Januariavtalet sitter i en rävsax. Samtidigt som det är V som dragit igång kritiken mot den planerade förändringen av Arbetsförmedlingen har regeringen lovat sina samarbetspartier att Sjöstedts parti inte ska få något inflytande.

– Man kommer att försöka hitta en lösning där man går Moderaterna och Kristdemokraterna till mötes. Är alla uppriktiga i vad de säger, ja då är det en bra väg, säger en S-källa.

Planen är därför att rikta in sig på det som M och KD sagt. Om man lyckas gå dem till mötes så faller planerna på ett misstroende. V har nämligen inte de mandat i riksdagen som krävs för att på egen hand väcka ett misstroende. Och ingen räknar med att V ska göra gemensam sak med SD i frågan.

Det är långt ifrån första gången som S försöker runda V.

Efter valet 2014 slog Löfven fast att han inte ville regera med Sjöstedt. Efter valet 2018 avbröts också det budgetsamarbete partierna hade under förra mandatperioden.

Stefan Löfven.

C måste backa

Processen inför helgen hålls i en mycket liten krets i S-ledningen och det har gått ut order om att ingen annan ska uttala sig utanför statsministerns kansli.

Reformeringen av Arbetsförmedlingen är i grunden ett krav från Centerpartiet. För att M och KD ska bli nöjda måste C backa från sin prestigeseger i Januariavtalet.

En lösning skulle kunna vara att C backar, men i stället får något annat, till exempel en reform i en kommande budget.

Att det inte ser ut som att Centern har behövt vika sig för V, utan i stället gått de tidigare allianskamraterna i M och KD till mötes, ses inom C som en fördel.

Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet, säger i en kommentar:

”M och KD har framfört två konkreta synpunkter på hur de tycker att reformen ska genomföras. Vi är beredda att diskutera dessa punkter med dem. Vi vill därför att regeringen tar initiativ till diskussioner med M och KD. Att förhandla med V är däremot uteslutet.’’

Samtidigt fortsätter V att försöka pressa regeringen att vika sig än mer.

”Regeringen har skapat kaoset”

V:s arbetsmarknadspolitiska talesperson Ali Esbati skriver i en debattartikel i Aftonbladet att ”V:s agerande när det gäller att hota med misstroende mot arbetsmarknadsministern handlar om att pressa fram ordning där det nu är kaos.

Han fortsätter:

”Kaoset har regeringen skapat på egen hand, genom att lägga sig platt i förhandlingarna med borgerliga partier.”

M-ledaren Ulf Kristersson skriver på Facebook att inga möten kommer att hållas mellan M och regeringen.

– Moderaterna kommer under alla omständigheter inte delta i några separata förhandlingar med regeringen och januaripartierna.

Han skriver också att han under fredagen pratat med Jonas Sjöstedt om partiernas gemensamma krav.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lys upp höstmörkret – just nu 25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns!

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Eva Nordmark

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Nordmark

Moderaterna

Kristdemokraterna

Arbetsförmedlingen

Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt

Stefan Löfven