Löfven till attack mot SD: Lurar skjortan av Sveriges pensionärer

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Stefan Löfven går till attack mot Sverigedemokraternas ekonomiska politik.

Han menar att Jimmie Åkessons parti lovar satsningar, bland annat till äldre – utan ekonomisk täckning.

– Sverigedemokraterna försöker lura skjortan av Sveriges pensionärer, säger Löfven.

Under måndagen tog statsminister Stefan Löfven (S) emot 74 928 namnunderskrifter med krav på höjda pensioner, av pensionärsorganisationen PRO:s ordförande Christina Tallberg.

Stefan Löfven framhöll de åtgärder för pensionärer som hans parti har gjort i regeringsställning. Bland annat att ta bort delar av den så kallade ”pensionärsskatten” som infördes av den dåvarande Alliansregeringen.

– Mellan 2006 och 2014 tvingades ett vanligt pensionärspar betala 100 000 kronor mer i skatt än en löntagare, bara för att de var pensionärer, säger han.

”Fått 13 000 mer i kassan”

Att S/MP-regeringens första budget 2014, med satsningar för att minska pensionärsskatten, röstades ned av Alliansen och SD i riksdagen menar Löfven har kostat äldre, fattiga pensionärer mellan 2000 och 3000 kronor det året.

– Sedan dess har vi kunnat börja sluta skatteklyftan, nu har vi tagit bort den helt för pensioner upp till 17 000 kronor i månaden och i genomsnitt har landets pensionärer under mandatperioden fått 13 000 mer i hushållskassan, säger han.

1 av 4 | Foto: AFTONBLADET / LOTTE FERNVALL
Stefan Löfven träffar Christina Tallberg, ordförande i PRO som lämnar knappt 75 000 namnunderskrifter i protest mot låga pensioner.

Statsministern slog fast att han ”inte nöjer sig med att lappa och laga efter den förra Alliansregeringen” och att mer måste göras för att förbättra inkomsterna för de äldsta.

– För det första ska vi avskaffa sista resten av pensionärsskatten, höja garantipensionen och höja bostadstillägget för de fattigaste pensionärerna. Och vi vill också stärka pensionen för dem som slitit ett helt yrkesliv och ändå har svårt att få det att gå ihop. Med vårt förslag får 1,2 miljoner pensionärer upp till 5 000 kronor mer i plånboken varje år.

Attackerade SD

Stefan Löfven gick dessutom till attack mot Jimmie Åkessons parti Sverigedemokraterna, som utmanar S om bland annat de äldsta väljarna i årets val.

Han menar att SD lurar pensionärerna med ofinansierade löften.

– Först lovar de guld och gröna skogar, sedan lägger de en budget med ett stort svart hål på 30 miljarder kronor. Det motsvarar stödet till våra mest utsatta pensionärer. Under ett helt år motsvarar det garantipensionen, efterlevandepensionen och bostadstillägget det hålet som de lämnar efter sig, säger han.

Även SD-ledaren själv fick en släng av sleven av statsministern.

– Det duger inte att som Jimmie Åkesson säga, ”jag vet inte” och hänvisa till några räknenissar. Man måste kunna ha en budget som går ihop och också kunna redogöra för hur den gör det, annars är löftena ingenting värda. Det är dags att syna Sverigedemokratrenas bluff på riktigt, säger han.

Jimmie Åkesson var snabb med att slå tillbaka mot Löfvens attack.

– Hans uppskruvade retorik visar tydligt på hans desperation. Att ljuga och hävda att vi skulle ”lura skjortan av Sveriges pensionärer” är inte seriöst. Det är ohederligt och lögnaktigt, säger han.

Han fortsätter:

– Till skillnad från Stefan Löfven som tror sig vinna pensionärernas röster genom att lova guld och gröna skogar i samband med valet var fjärde år, har vi kontinuerligt drivit en politik för att kraftigt förbättra för de äldre.

PRO: Väntar besked av andra

Christina Tallberg från PRO var nöjd med de besked hon och hennes organisation fick av statsministern. Men hon poängterade att det inte räcker att ha stöd av enbart S för att satsningar på landets pensionärer ska bli verklighet.

– Vi har inte fått några samlade besked från de övriga partierna, vi väntar på det. Ska det bli något resultat i Sveriges riksdag så räcker det inte med ett parti som bejakar en del av våra propåer för att höja den allmänna pensionen, säger hon.

Enligt PRO krävs satsningar både för att underlätta för dagens pensionärer, till exempel genom höjt tak för bostadstillägget till 8000 kronor i månaden, men också en total översyn av hela pensionssystemet för att säkerställa att kommande generationer får en dräglig pension.

Landets pensionärer utgör drygt en fjärdedel av de röstberättigade i årets val.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE