C och L lyfter egna framgångar i vårbudgeten

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringens vårbudget väcker reaktioner från flera håll.

Liberalerna och Centerpartiet lyfter fram flera satsningar som framgångar för partierna i förhandlingarna.

Det handlar om pengar till fler lärarassistenter, satsningar på LSS och sänkta arbetsgivaravgifter.

Efter att Magdalena Andersson (S) presenterat regeringens vårbudget var det dags för de övriga partierna att ge sin syn på saken. Budgeten är framförhandlad mellan S/MP-regeringen och Centerpartiet och Liberalerna.

1 av 2 | Foto: PETER WIXTRÖM
Jan Björklund (L).

Andersson slog fast att det finns mycket socialdemokratisk politik i budgeten, men samarbetspartierna menade att de haft stort inflytande

Liberalernas partiledare Jan Björklund och ekonomisk-politiska talespersonen Johan Pehrson slog fast att man gjort avtryck på flera sätt. Det handlar bland annat om de satsningar som görs på stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS samt fler lärarassistenter.

– En halv miljard räcker till 3 000 lärarassistenter, vilket vi ser som ett första steg, säger Björklund.

Centern lyfter fram sänkta arbetsgivaravgifter

Björklund menade att hans parti fått bra utdelning, men menade att man måste se Januariavtalet som en helhet. Där fick hans parti igenom att värnskatten ska slopas, men det går inte att göras förrän vid årsskiftet.

– Det var Januariavtalet som var den tuffa förhandlingen, inte den här, säger han.

Centerpartiets ekonomiska talesperson Emil Källström lyfte fram flera miljösatsningar och sänkta arbetsgivaravgifter som framgångar för hans parti i förhandlingarna. Det handlar bland annat om slopade arbetsgivaravgifter på flera plan.

– Det är klokt att höja miljöskatter och sänkta dem för företagare, det är bra politik för jobben och miljön, säger han.

Källström säger att förhandlingsklimatet varit bra mellan regeringen och C och L.

– Jag tycker att resultatet ur ett centerperspektiv varit gott, vi har fått igenom väldigt mycket. Jag tycker inte att någon av budgetens punkter är svår att tugga i sig.

Men alla är inte nöjda inom Centerpartiet. Centerstudenter är missnöjda med delar av det som presenterades i dag.

– Det finns en hel del innehåll vi ställer oss kritiska till, som en fortsatt utbyggnad av högskolan. Vi tycker att expansionen av högskoleplatser borde stoppas och att det i stället bör satsas på kvalitetshöjande åtgärder. Dessutom borde de ineffektiva byggsubventionerna för student- och hyresbostäder slopas helt och hållet till förmån för en övergripande bostadsreform som tar tag i de grundläggande problemen, säger förbundsordförande Naod Habtemichael (C).

Publicerad:

LÄS VIDARE