Gideonsson: Att januaripartierna blandar sig i gör att det blir obalans

Intervju med nya LO-basen om förhandling, politisk inblandning och diplomati

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

LO och Svenskt Näringsliv står på varsin sida i de kommande förhandlingarna om trygghet på arbetsmarknaden.

Men de har också en gemensam fiende – utredningen om arbetsrätten från Stefan Löfven och januaripartierna.

– Så fort politikerna ger sig in i det som inte är deras kompetensområde skapar det problem, säger Susanna Gideonsson, LO:s nya ordförande.

För bara ett par veckor sedan tog Susanna Gideonsson, tidigare ordförande i Handels, över efter Karl-Petter Thorwaldsson.

Hon blev därmed den andra kvinnan på posten som LO:s ordförande någonsin. Bara Wanja Lundby-Wedin har haft samma uppdrag.

Hon går en tuff höst till mötes.

Förhandlingen mellan fack och arbetsgivare om trygghet och omställning på arbetsmarknaden, vilken brukar kallas Las-förhandlingen, väntas bli en rejäl match.

Samtalen pausades i våras när avtalsrörelsen startade, men återupptas igen i augusti.

Nytt är att fajten denna gång kommer att behöva föras på flera plan.

Först – internt. LO sargades rejält av vårens förhandlingar och flera förbund hoppade av i protest mot det som läckt ut från samtalen, däribland det största förbundet Kommunal. Nu blir det upp till Gideonsson att försöka ena organisationen igen och få klartecken av representantskapet den 14 augusti för att fortsätta förhandla.

Susanna Gideonsson, LO:s nya ordförande.
Foto: LOTTE FERNVALL
Susanna Gideonsson, LO:s nya ordförande.

Ärligt uppsåt

Därnäst att försöka hitta lösningar som även tjänstemännen i PTK och arbetsgivarparten, Svenskt Näringsliv, kan acceptera.

– Det känns som att det finns ett ärligt uppsåt från våra motparter om att hitta en överenskommelse som håller över tid. De vet också att om missnöjet blir för stort kommer det att yttra sig på olika sätt och då får vi inte en stabil arbetsmarknad.

Gideonsson menar att det finns mycket att vinna på en överenskommelse, eftersom dagens regelverk inte är anpassat till den verklighet som LO:s medlemmar i dag befinner sig i.

– Lagen om anställningsskydd börjar vara ihålig som en schweizerost för vissa grupper. Vi behöver öka möjligheten till omställning, att både kunna kompetensutveckla sig på sitt nuvarande jobb men även utbilda sig för att kunna ta andra jobb mitt i arbetslivet. Och vi ser också att a-kassan behöver ses över, säger hon.

I förhandlingen ingår flera stora delar, men det är inom Lagen om anställningsskydd LO-basen tror att de riktigt stora konflikterna kan komma.

– Det som kan bli svårt är det som gäller anställningstryggheten. Lagen om anställningsskydd innehåller mycket saker, en del som fungerar bra i dagsläget och annat som fungerar mindre bra. Till syvende och sist handlar det om maktfrågor på arbetsplatsen. Vem ska få göra jobbet och vem ska inte göra det, där blir det en riktig förhandling.

Enligt det som tidigare läckt ut förhandlar parterna också om en förnyad arbetslöshetsförsäkring, med en fristående a-kassa där parterna bestämmer nivåer och inkomsttak.

– Jag tror att vi skulle kunna få till ett stabilt system som varar mer än en mandatperiod, säger Gideonsson.

Foto: LOTTE FERNVALL
Susanna Gideonsson är den andra kvinnan på posten.

Ogillar politisk inblandning

Det hänger dock samtidigt ett mörkt moln över förhandlingarna.

Detta i form av den statliga utredning om arbetsrätten som nyligen lades fram inom ramen för Januariavtalet.

Utredningen har mött skarp kritik från flera håll och även statsminister Stefan Löfven (S) har kritiserat förslagen i den egna utredningen, och sagt att de skapar obalans på arbetsmarknaden och ger för stor makt till arbetsgivaren.

Från regeringen och samarbetspartierna, Centerpartiet och Liberalerna, har man slagit fast att det är parternas eget avtal som ska gälla – om de lyckas komma överens. Misslyckas de, ja då väntar lagstiftning byggd på utredningen.

Detta har beskrivits som utpressning från politikerna som tvingar fack och arbetsgivare att förhandla med kniven på strupen.

– Att januaripartierna blandar sig i med utredningen som nu är lagd gör att det blir obalans redan i ingången av förhandlingen, säger Gideonsson.

– En förhandling handlar om att ge och ta, men om en utredning redan har tagit allt som vi hade kunnat ge innebär det att vi har mindre betalningsförmåga i vår förhandling.

LO-basen framhåller att det är bäst när politikerna inte lägger sig i. För när de ger sig in i det som inte är deras kompetensområde blir det ofta problem i någon ände, menar hon.

– Vi är många på svensk arbetsmarknad som har reagerat över vad politikerna ska in i det här att göra. Vi vet ju att det är de överenskommelser som vi parter har slutit som har varit hållbara och fungerat över tid.

Arbetsgivarna instämmer

Även Svenskt Näringsliv ser hellre att parterna får komma överens än att politiken blandar sig i.

– Det är ett misslyckande för oss som parter när politiken inte tycker att vi tagit ansvar, där måste vi som parter vara självkritiska, säger Mattias Dahl, vice vd.

Han hoppas att man ska kunna hitta en lösning i de kommande förhandlingarna, för även Svenskt Näringsliv ser behov av en modernisering.

– Jag tror att alla förstår att de regler vi har på dagens arbetsmarknad behöver uppdateras. Det kan bli svårt och jobbigt men det är inget konstigt att man vill se en lösning på de problem som finns i dag.

Foto: LOTTE FERNVALL
Hon tror att de stora konflikterna kan komma att gälla Lagen om anställningsskydd.

Susanna Gideonsson

Susanna Gideonsson

Namn: Karin Susanna Gideonsson

Ålder: 57 år

Yrke: LO:s ordförande, f d ordförande i Handelsanställdas förbund. Sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott. Tidigare ombudsman.

Bor: Umeå och övernattningsboende i Stockholm.

Familj: Make, två utflugna söner samt två katter och en hund.

Tjänar: 104 841 kronor per månad, vilket motsvarar tre industriarbetarlöner.

Gideonsson om...

• Hur erfarenheter av hur coronakrisen kan tas in i förhandlingarna:

– Övergripande att vi behöver en tryggare, inte en otryggare arbetsmarknad. Vi ser att visstidsanställningar har ställt till problem i vissa sektorer, framför allt inom äldreomsorgen. Det gör att vi inte har en stabil arbetsmarknad så jag tror att det finns en hel del att ta med sig.

– Det andra är att det är LO-förbundens medlemmar som har burit stor del av svenska samhället nu. Det är de som sett till att kollektivtrafiken fungerar, att soporna hämtas, att det finns mat i butikerna och att vården fungerar. Betydelsen av deras arbete har lyfts upp och det hoppas jag man verkligen minns när vi kommer ur krisen.

• Att hon beskrivs som mer diplomatisk än sin företrädare Karl-Petter Thorwaldsson?

– Nej jag vet inte, men det tror jag inte, ibland kanske snarare tvärt om. Jag är nog inte en så komplicerad person, jag är ganska rakt på sak men har jättesvårt att bli arg. Under min tid på Handels tror jag det hände två gånger.

Publicerad:

LÄS VIDARE