Aida Hadzialic gör politisk comeback

Föreslås som ny S-topp för sjukvården i Stockholm

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Ex-ministern Aida Hadzialic, 32, gör politisk comeback i Socialdemokraterna. Hon avgick ur regeringen efter att ha kört bil alkoholpåverkad.

Hadzialic föreslås bli nytt oppositionsregionråd i Stockholm.

– Jag är glad och hedrad, det är ett uppdrag som förpliktigar, säger hon.

Socialdemokraterna byter toppnamn på posten som ledare av partiets arbete i opposition i Region Stockholm.

Regionen ansvarar för sjukvård, kollektivtrafik och utveckling i Stockholmsområdet, bland annat i kulturfrågor. Erika Ullberg har haft uppdraget sedan valet 2014.

Flera personer har sagt sig vilja ha jobbet, däribland Sundbybergs tidigare kommunalråd Jonas Nygren, nu chef för Hyresgästföreningen, men valberedningen väljer ett annat namn.

Hadzialic gör comeback

– Vi är glada över att kunna presentera vårt eniga förslag till nytt regionoppositionsråd, Aida Hadzialic, säger valberedningens ordförande Annika Andersson Ribbing.

Ordföranden menar att Aida Hadzialic kommer att göra stor skillnad i Stockholmspolitiken.

– Hon är en god ledare, en lagbyggare, lösningsorienterad och erkänt duktig på att utveckla politik och van att samarbeta med politiker i andra partier och hon har breda nätverk som kommer att gynna vår region, säger Andersson Ribbing.

Hadzialic var tidigare gymnasie- och kunskapslyftsminister i Stefan Löfvens regering men avgick sommaren 2016 efter att ha kört bil med alkohol i blodet, 0,2 promille, straffet för förseelsen blev 40 dagsböter á 1 000 kronor samt 800 kronor i avgift till Brottsofferfonden. Hadzialic har också varit kommunalråd i Halmstad och arbetat som konsult och rådgivare inom det privata näringslivet.

”Ett uppdrag som förpliktigar”

Aida Hadzialic förklarar att hon är glad och hedrad över att bli föreslagen till den nya posten.

– Det är en nominering som förpliktigar och som jag är ödmjuk inför. Det är naturligtvis upp till medlemmarna att avgöra vem de vill ha som regionråd men om jag får deras stöd så lovar jag att göra mitt yttersta för att Socialdemokraterna ska få ett starkare förtroende i Stockholmsregionen, säger hon.

1 av 2 | Foto: Fredrik Sandberg/TT
”Jag lovar att göra mitt yttersta för att S ska få ett starkare förtroende i Stockholmsregionen”, säger hon.

Vill se starkt Stockholm

Aida Hadzialic menar att hon bland annat vill arbeta för en mer jämlik och tillgänglig välfärd i Stockholm, en region som fungerar som en tillväxtmotor där jobb och ekonomi växer samt för fler bostäder, bättre infrastruktur och en region som håller ihop.

– Jag tror att en stark Stockholmsregion ger ett starkt Sverige.

Valet av det nya regionrådet sker formellt vid en extrakongress den sjunde september. I processen med att ta fram förslaget har S-föreningar från 25 kommuner i Stockholms län deltagit.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad: