Alliansbråket fick Ulf Kristersson att ge upp

Moderatledaren ska träffa talmannen på söndagen

Publicerad 2018-10-13

Ulf Kristerssons Facebook-inlägg ledde till ett uppslitande bråk som kulminerade i en ödesdag där Allianskollegorna blixtkallade till pressträffar.

Nu väntas M-ledaren ge upp försöken att bilda regering redan under söndagen.

Här är turbulensen som kan krossa M-ledarens statsministerdrömmar – och som utspelade sig när han när han själv var ute och jagade.

Den moderate partiledaren Ulf Kristersson hade lagt en intensiv vecka av möten och förhandlingar bakom sig. Åtminstone trodde han det.

Strax före 10-tiden publicerade han en bild på en höstig åker i Sörmland.

”Sänder ett varmt tack till kollegor och medarbetare i Moderaterna och i Alliansen för allt hårt arbete i veckan. Men i dag byter jag kostym mot gröna och orangea kläder. Och fokuserar lika hårt - men på något helt annat”, skrev Kristersson som kommentar till fotot.

Det dröjde dock inte länge förrän Kristersson återigen tvingades rikta sin uppmärksamhet på regeringsbildningen.

Både Liberalernas Jan Björklund och Centerpartiets Annie Lööf var i kontakt med M-ledaren under förmiddagen. Då meddelade de att deras respektive partier avfärdade förslagen som Kristersson lanserat på Facebook på fredagen.

Vid en blixtinkallad presskonferens på lördagseftermiddagen så ventilerade Jan Björklund sin frustration över sättet som utspelen kommunicerades på.

– Det var ett märkligt sätt att göra det på, sa Björklund.

Under frågestunden fortsatte han:

– Innehållet i Facebookinlägget kände jag väl till. Det har vi diskuterat i några veckor, men att det skulle hamna på Facebook var en överraskning. Vi hade tänkt att prata om detta och sedan återkomma på måndag.

Uppmaningen: Dra tillbaka förslaget

Det som Ulf Kristersson skrev i Facebook-posten var att han kan tänka sig en moderat enpartiregering, om det är möjligt att bilda en regering med alla fyra Allianspartier:

”Jag kallar förslaget för ’3-2-1’. Det vill säga regeringen består av enbart Moderaterna, eller av Moderaterna plus de allianspartier som nu kan och vill ingå i den regeringen.”

På presskonferensen avfärdade Jan Björklund den idén helt.

– Ska vi kunna fatta stora beslut krävs handlingskraftiga regeringar. För detta krävs samarbete över blockgränsen. Det har vi sagt hela tiden, och det gäller fortfarande.

Kort efter att L-ledaren lämnat podiet tog Centerpartiets Annie Lööf plats i strålkastarljuset. Inte heller hon skrädde orden.

– Jag har noterat att Sverigedemokraterna har svarat i frågan. I och med att de har sagt att de kommer att rösta nej till en M-regering om man inte förhandlar med dem så har förslaget i praktiken redan fallit.

– Det finns fortfarande en möjlighet för M att dra tillbaka förslaget. Det har jag uppmanat Ulf Kristersson att göra.

”Gör mig besviken och ledsen”

Sist ut i raden av hastigt inkallade presskonferenser i riksdagen på lördagseftermiddagen var Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Hon gick på kollisionskurs mot allianskollegorna – och blev därmed den enda att stödja Kristersson.

– I valrörelsen så upprepade jag ett otal gånger att KD är en garant för maktskifte. Vi lovade också att vi skulle stå rakryggade om andra partier skulle börja darra.

– Givet den svåra situation som är så tycker jag att Ulf Kristersson har varit transparent och tydlig under de senaste veckorna.

Busch Thor fortsatte med att säga att hon kan tänka sig en alliansregering – eller en mindre högerregering – även om den kräver att SD lägger ner sina röster.

– Det gör mig besviken och ledsen att två av mina allianskollegor landat där de har landat i dag.

– Hade de fattat andra beslut är min bedömning att det hade varit möjligt att tillträda som alliansregering.

Ska träffa talmannen – och ge upp

Ulf Kristersson höll inne med känslouttrycken när han sent på lördagseftermiddagen skickade ut ett uttalande via TT. Men han gjorde ingen hemlighet av vad han anser om utspelen från L och C.

”I dag har Centern och Liberalerna gett mig beskedet att de i nuläget säger nej till Moderaternas förslag kring hur Sverige kan få en regering som kan genomföra alliansens gemensamma politik. Det beklagar jag”.

”Jag anser att det är en skyldighet mot väljarna att fullt ut försöka genomföra vår politik. Och genom att sondera och slutligen föreslå ett antal realistiska och genomförbara regeringsalternativ, förankrade i Alliansen och i Alliansens politik, har jag gjort just detta.”

Ulf Kristersson har egentligen till på tisdag på sig innan han måste gå till talmannen och avlägga rapport om regeringsbildningen. Men nu står det klart att M-ledaren kommer att träffa Andreas Norlén redan på söndagsförmiddagen.

Enligt vad Ekot i Sveriges Radio erfar kommer Kristersson då meddela att han ger upp försöken att bilda regering.

– Till skillnad från C och L så tycker Kristersson att man kört alternativen i botten som innebär att man söker stöd hos Socialdemokraterna eller Miljöpartiet, säger Fredrik Furtenbach, Ekots politiska kommentator.

Moderatledarens möte med talmannen inleds klockan 11 på söndagen.