Ebba Busch Thor om beskeden från C och L: ”Ledsen och besviken”

Kristdemokraternas partiledare kommenterar svaren från Allianskollegorna

Publicerad 2018-10-13

Ulf Kristerssons utspel på Facebook har lett till ett storbråk inom Alliansen.
Både Centern och Liberalerna har ratat hans förslag. Nu kommer svaret från Kristdemokraternas Ebba Busch Thor.

– Det gör mig besviken och ledsen att två av mina allianskollegor landat där de har landat, säger hon vid en hastigt inkallad presskonferens.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Om det inte går att bilda en Alliansregering med alla fyra partier bör en lösning med Moderaterna som ensam regeringsbildare prövas i riksdagen.

Det var innebörden i ett inlägg som M-ledaren Ulf Kristersson publicerade på Facebook på fredagen.

Utspelet har väckt stor irritation bland allianskollegorna. Under lördagseftermiddagen ratade både Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) tanken på en sådan lösning.

Stödjer Kristerssons linje

Men Kristdemokraternas Ebba Busch Thor är positiv till Kristerssons förslag. Det slog hon fast vid en egen presskonferens i riksdagen.

– Vi diskuterade detta i våra beslutande organ under tisdagen, och vi landade i ett ja till de alternativ som Ulf Kristersson för fram.

Alliansen har varit det mest framgångsrika politiska samarbetsprojektet i morden tid, och så bör det vara även fortsättningsvis. Jag tänker inte kasta 14 års arbete i sjön.

Reaktionen: ”Ledsen och besviken”

Ebba Busch Thor var den tredje alliansledaren att ta plats i riksdagens presscenter på lördagseftermiddagen. Före henne hade Liberalernas Jan Björklund och Centerpartiets Annie Lööf avfärdat idén att bilda en mindre högerregering.

Sin reaktion beskrev Busch Thor så här:

– Det gör mig besviken och ledsen att två av mina allianskollegor landat där de har landat i dag.

– Om de hade landat i andra beslut är min bedömning att det hade kunnat gå att tillträda som alliansregering i dag.

Lööf och Björklund är starkt kritiska till att Ulf Kristersson valde att offentliggöra sina förslag på Facebook. Även där håller dock Ebba Busch Thor M-ledaren om ryggen.

– Jag upplever att han varit tydlig, rak och transparent i allt det som skett de senaste veckorna.