Kristersson: Kommer inte medverka till en ny S-regering – hur det än går

Av: Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag presenterar Moderaterna sitt valmanifest.

Partiledare Ulf Kristersson menar att regeringsbildningen kommer att bli den mest komplicerade i modern tid.

– Vad som än händer kommer vi att göra allt vi kan för att få den nuvarande regeringen att avgå, inga om och inga men, säger Ulf Kristersson.

I dag presenterar M-ledaren Ulf Kristersson Moderaternas valmanifest.

Han säger att det parlamentariska läget är det mest komplicerade i modern tid.

– Vi är i ett nytt läge i svensk politik. Tre partier ligger runt 20 procent. Ingenting är som det var förr, säger M-ledaren.

– Ställer det här svåra frågor? Ja, utan tvekan. Men den tid är förbi när ett enda parti dominerar den politiska scenen. Om den gamla tillgången var att man var störst, är den nya tillgången att ha fasta värderingar som människor kan lita på i vått och torrt. Men att kombinera det med pragmatisk samarbetspolitik, säger Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson och Gunnar Strömmer presenterar Moderaternas valmanifest.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson och Gunnar Strömmer presenterar Moderaternas valmanifest.

Den senaste tiden har bland andra Jan Björklund lyft tanken på en M- och S-regering som ett tänkbart alternativ efter valdagen. Men Ulf Kristersson säger att Moderaterna oavsett vad som händer kommer att se till att Löfvens regering kommer att få avgå.

– Vad som än händer kommer vi att göra allt vi kan för att få den nuvarande regeringen att avgå, inga om och inga men. Inga nya decemberöverenskommelser. Vi kommer inte att medverka till en ny S-regeringen, hur det än går.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson presenterade en lång rad förslag över bland annat vård, jobb och ekonomi samt migrationspolitik.

– Där är det första och viktigaste att ha en stram integrationspolitik. Det andra är att ställa krav på språk. Tydliga krav på att anstränga sig och bidragstak, det är viktiga åtgärder för att klara integrationen, säger hon.

Partisekreterare Gunnar Strömmer presenterade förslag på ny lagstiftning för att bekämpa gängkriminaliteten. Partiet vill också utreda ett nationellt förbud mot tiggeri. Man vill också satsa på polisen, framför allt på lokal nivå.

– Polisen behöver bli mer lokalt förankrad med ökad närvaro och synlighet i hela landet, säger Gunnar Strömmer.

Publicerad:

LÄS VIDARE