Attacken: Deras miljöpolitik är som Snapchat

Uppdaterad 2019-08-14 | Publicerad 2017-07-08

Gustav Fridolin kritiserade de övriga partiernas miljöpolitik under sitt tal i Almedalen.

Han kallade det för ”politiskt snapchattande”.

– Budskapet har skickats ut för alla att höra, tills det sekunder senare försvunnit.

Lördagen är Miljöpartiets dag under politikerveckan i Visby, vilket innebär att Gustav Fridolin äntrade scenen i Almedalen.

Dagen var till viss del präglad av Nordiska Motståndsrörelsens närvaro i Visby och en stor grupp nazister fanns på plats under talet.

Gustav Fridolin inledde med att kritisera de andra partierna för att inte ha pratat tillräckligt mycket om klimatet och liknade det vid ”politiskt snapchattande”.

– Sedan i söndags har det hållits tre timmar tal här. Mindre än fem minuter har handlat om miljön. Flera partier har inte haft ett enda ord att säga om klimathotet, sa Gustav Fridolin från scenen.

”Nejsägare”

Han fortsatte att räkna upp de framsteg för klimatet och miljön som han menar att regeringen har uppnått och gick till hård attack mot Moderaterna och Sverigedemokraterna, vars politik han kallade för nejsägarpolitik.

– M och SD vill fortfarande sänka koldioxidskatten, de andra partierna accepterar tyst att det som nyss kallades katastrof nog var nödvändigt trots allt.

Gustav Fridolin hann göra en avstickare och tala om skolan och om hedersförtryck innan han återvände till klimatet och en känga mot Vita huset.

– Minns ni vad Donald Trump sa när han försökte dra USA ur avtalet där vi äntligen lovade varandra att i tid möta klimathotet? ”Mina väljare är i Pittsburgh och Phoenix, inte Paris”. Nu kokar gatorna i Phoenix. Inte ens en amerikansk president kan önska sig en egen planet.

”Politikerna blundar”

Han nämnde hur viktigt han tycker det är att Sverige har ledartröjan i klimatarbetet och menade att ”nej-sägarnas” politik får konsekvenser.

– Det denna generations politiker blundar för, kommer nästa generations barn behöva betala för.

En grupp från Nordiska motståndsrörelsen, på plats under talet under hård polisbevakning, började skandera ”folkförrädare” samtidigt som de lämnade parken.