C kritiskt till minskad arbetskraftsinvandring

Uppdaterad 2019-11-22 | Publicerad 2019-11-20

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har svängt och vill strama åt arbetskraftsinvandringen till Sverige.

Centerpartiet är kritiska till utvecklingen bland de gamla Alliansvännerna.

– Det är riktning som vi absolut inte vill gå i, säger Jonny Cato, migrationspolitisk talesperson (C).

Sedan migrationspolitiken i Sverige stramades åt har antalet asylsökande minskat rejält. Men samtidigt har arbetskraftsinvandringen - där de gamla reglerna kring legat fast - ökat.

De senaste veckorna har det börjat röra på sig från oväntat håll i frågan. Stora delar av den gamla Alliansen, som införde nuvarande liberala lagstiftning, börjat svänga.

Nu står Centerpartiet ensamma kvar.

Flera partier har svängt

Både Moderaterna och Kristdemokraterna har sagt att invandringen av så kallade lågkvalificerad arbetskraft, som diskare och bärplockare, måste stramas åt.

Liberalerna har å sin sida sagt att möjligheten till spårbyte måste ses över. Det innebär att människor som fått nej på sin asylansökan kan få en ny möjlighet att stanna om de får jobb.

Jonny Cato är nybliven migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet. Han är kritisk till utvecklingen bland de gamla Alliansvännerna.

– Vi är väldigt positiva till arbetskraftsinvandring. Det är bra om människor kan komma hit och bidra till det svenska samhället. Det är helt avgörande, bara förra året var det 12 miljarder i skatteintäkter som kom in.

Dagens lagstiftning var länge en helig ko inom borgerligheten.

Då slopades behovsprövningen, som innebar att facket hade inflytande när det skulle bestämmas om det fanns ett behov av att rekrytera arbetskraft utanför EU.

”Riktning vi i C absolut inte vill gå”

I och med reformen fick företagen bestämma själva vilka som skulle få arbetstillstånd.

Jonny Cato tycker att dagens system fungerar väldigt bra, även om han ser vissa problem med handel av anställningsavtal och uppehållstillstånd.

– Det är en problematiskt och ska bort. Fusk hör inte hemma i det svenska samhället, inte heller här.

Sedan tidigare är S, SD och V kritiska till dagens regler. Man anser att de enkla jobben borde gå till människor som redan finns i Sverige.

Nu har alltså även delar av högern svängt, något som Centern beklagar.

– Jag tycker att man är lite svaret skyldig till vad det är för stora problem man ser.

Är det här ett sätt för partierna för att färre människor ska komma till Sverige?

– Jag vill inte spekulera i deras anledningar. Men det är klart att detta inte syftar till att bryta fusk och oegentligheter. Detta är förslag för minskad arbetskraftsinvandring. Det är riktning som vi i C absolut inte vill gå i, snarare tvärtom.

De som står långt ifrån arbetsmarknaden i Sverige, varför kan inte de ta jobben i stället?

– Under 2018 gick 90 procent av uppehållstillstånden kring arbetskraftsinvandring till bristyrken. Jag tycker att det talar emot det. Sedan är det klart att vi har stora problem med matchningen på svensk arbetsmarknad. Men företagen står här och nu och behöver arbetskraft.

Regleras i Januariavtalet

Kritik har framfört kring att de som arbetskraftsinvandrar till Sverige kan ta hit sina anhöriga helt utan försörjningskrav. Här är C öppna för att förändra dagens regler.

Däremot tycker man inte att lägstanivån för hur mycket företagen behöver betala ut i lön, 13 000 kronor i månaden, behöver höjas. Och möjligheten till spårbyte vill man snarare utöka än strama åt.

I Januariavtalet, som slöts mellan S/MP-regeringen, C och L, har partierna kommit överens om att dagens lagstiftning kring arbetskraftsinvandring ska ”värnas”.

– Det är det vi är överens om, att arbetskraftsinvandring är bra och bör finnas kvar, säger Jonny Cato.

Även Miljöpartiet vill behålla dagens regler och menar att Januariavtalet slår fast just att det ska bli så. Migrationspolitiska talespersonen Rasmus Ling är även han kritisk mot de partier som svängt.

– Jag är lite förvånad över de borgerliga partier som börjat ompröva sin inställning och vill åt ett annat håll, det är bekymmersamt. De reformer som gjorts på området tidigare har varit bra, säger han.

MP är dock inte lika pigga på att, som C, införa hårdare försörjningskrav.

– Man kan alltid diskutera detaljer i regelverket. Men några stora förändringar med sikte på att hindra människor från att komma hit vill vi inte se, säger Ling.