Regeringen ger grönt ljus till Karlshamn om rysk gasledning

Uppdaterad 2017-02-02 | Publicerad 2017-01-30

Regeringen ger grönt ljus till Karlshamn att låta Nord Stream 2 använda kommunens hamn.

Tidigare har regeringen sagt nej till projektet, men sedan dess har säkerhetshöjande åtgärder vidtagits.

– Om Karlshamn väljer att gå vidare kommer inte försvarspolitiska intressen hotas, säger utrikesminister Margot Wallström under en presskonferens på måndagskvällen.

Om Karlshamns kommun låter det ryska gasprojektet Nord Stream 2 lagra rör till den planerade gasledningen i kommunens hamn kommer Sveriges försvarspolitiska intressen inte att hotas, säger utrikesminister Margot Wallström (S) på presskonferensen. Anledningen är de säkerhetshöjande åtgärder som regeringen vidtagit.

Regeringen anser dock fortfarande att region Gotland inte ska hyra ut hamnen i Slite åt det ryskägda gasprojektet.

Margot Wallström säger att situationerna i Blekinge och Gotland är helt olika. I Karlshamn handlar det i stort sett om att lasta och lossa rör med svensk personal och inte som i Slite, att hyra ut hamnen i två år.

”Kan inte köra över självstyre”

Tidigare under måndagen rapporterade Sveriges Radio att regeringen gjort helt om i frågan om Karlshamns möjlighet att låta det ryska gasprojektet Nord Stream 2 lagra rör till den planerade gasledningen i kommunens hamn.

Aftonbladets källor förtydligar och framhåller att ”regeringen inte alls tycker om” projektet i Karlshamn. Men menar samtidigt att man inte kan köra över det kommunala självstyret och att man därför har tagit fram en kompromiss som presenteras för Karlshamns kommunledning under måndagen.

Enligt källor har man, tillsammans med en rad skilda myndigheter, analyserat frågan på djupet och hittat en lösning som gör att man kan ”leva med ett ja” från Karlshamn.

− Vi har fått myndigheterna att analysera säkerhetsläget och vidta åtgärder, säger en regeringskälla.

Det handlar bland annat om att ställa stenhård krav på kommunen om att såväl Säkerhetspolisen som Försvarsmakten fortlöpande ska kunna göra kontroller av arbetet i hamnen och dem som jobbar där.

Nöjda kommunrepresentanter

Regeringen har utsett Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer, som kontaktperson för ytterligare regionalpolitiska insatser på Gotland.

– Vi har etablerat en kontaktperson som kommer att ha kontakt med Gotland beträffande insatser för till exempel sysselsättning på Gotland, säger Margot Wallström.

– Dialogen syftar till att skapa en tydligare bild av hur staten och Gotlands kommun kan samverka för en positiv regional utveckling på Gotland.

Kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn Per-Ola Mattsson (S), säger att han är nöjd med dialogen med regeringen och att han kommer att föreslå att kommunstyrelsen i morgon godkänner affären med Nord Stream.
Även region Gotlands representant Björn Jansson förklarar sig nöjd.
– Det beslut vi har tagit står fast. Vi är nöjda med att det nu blir verkstad av de regionalpolitiska åtgärder som ska inledas och att Peter Larsson blir samordnare, säger han.

Kritiseras av oppositionen

Från oppositionen riktar kritisk efter dagens presskonferens.

– Trots att alla instanser, Försvarsmakten, Säpo och Must, avråder så väljer man att gå vidare med projektet, säger Mikael Oscarsson, KD:s försvarspolitiske talesperson, till SvD.

Även moderaternas Hans Wallmark och Centerpartiets försvarspolitiska talesperson Daniel Bäckström är skeptiska.

”I grund och botten handlar det om att vi måste säkra och försvara vår trygghet. Mot militära hot men också för att vi inte ska bli gisslan för ryska gasintressen”, skriver Bäckström i ett mejl till tidningen.