Reinfeldt om invandring: ”Bra för Sverige”

Publicerad 2016-11-03

Fredrik Reinfeldt (M) har kritiserats hårt för talet där han bad svenskarna att öppna sina hjärtan.

I en ny bok fortsätter han argumentera för att invandring är bra för Sverige.

– De som är fientligt inställda till invandring anklagar mig för att inte berätta sanningen om kostnaderna. Till dem säger jag: varför berättar ni inte sanningen om intäkterna? säger Reinfeldt.

I valrörelsen 2014 höll dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ett av sina mest uppmärksammade tal. Han slog fast att flyktingströmmarna till Sverige skulle påverka reformutrymmet de kommande åren.

– Nu vädjar jag till svenska folket om tålamod, om att öppna era hjärtan för att se människor i stark stress med hot mot det egna livet som flyr, flyr mot Europa, flyr mot frihet, flyr mot bättre förhållanden.

Valresultatet en knapp månad senare blev en katastrof för hans parti, Alliansregeringen röstades bort och många M-väljare röstade i stället på Sverigedemokraterna.

Fått hård kritik för talet

I efterhand har Reinfeldt kritiserats hårt för talet från flera håll och hans parti har med Anna Kinberg Batra i spetsen, precis som S/MP-regeringen, lagt om till en betydligt mer restriktiv invandringspolitik.

I nästa vecka lanseras ex-statsministerns andra bok, ”Nya livet - Om att leva till 100, arbeta till 75, börja om vid 50 och komma i gång vid 25” (Albert Bonniers förlag).

Precis som i hans förra bok ”Halvvägs” håller sig Reinfeldt ifrån att kommentera dagspolitik och att recensera sin efterträdare.

Men hans kamp för ett öppet samhälle fortsätter. Den före detta M-ledaren menar att Sverige står väl rustat för att möta utmaningarna som en åldrande befolkning och en rörligare arbetsmarknad leder till.

”Bra med växande befolkning”

En av anledningarna, menar han, är att Sverige inte haft en så restriktiv invandringspolitik de senaste årtiondena som många andra länder i Europa.

– Jag argumenterar för att det är bra om en befolkning växer, också kopplat till migration, ur rent ekonomisk synpunkt.

Det är sällan man hör den typen av diskussion numera, att invandring är nödvändigt. Hur tänker du kring det?

– Det har ibland sagts att anledningen till att människor kommer till Sverige handlar om att några av oss har talat om att öppna hjärtan och varit ”goda människor”. Man säger att vi ska vakna upp, sluta vara naiva och se problemen. Som om vi inte gjorde det. De som vill ha en mer restriktiv invandringspolitik säger att ekonomin, pensionerna och jobben hotas. Men hur jag än vrider och vänder på det när jag går igenom de forskningsunderlag som finns råder närmast konsensus. Att människor kommer hit stärker ekonomin och säkrar pensionssystemet på sikt.

”Berätta sanningen om intäkterna”

Reinfeldt berättar att han anklagats för att inte berätta sanningen om vad invandringen kostar.

– Till dem säger jag: varför berättar ni inte sanningen om intäkterna, om hur bra det har varit för Sverige. Att vi varit ett öppet samhälle förklarar varför vi inte har så hög medelålder som andra, varför vi har fått fler i arbete och varför vår ekonomi är starkare än många andras.

Undersökningar har länge visat att en majoritet av det svenska folket tycker att utvecklingen i Sverige går åt fel håll och stödet för en mer restriktiv invandringspolitik har ökat.

”Blir alltid oroligt”

Den oro som finns i dagens samhälle menar Reinfeldt är naturlig - men också övergående.

– Det blir alltid oroligt när många människor rör på sig. Vi såg det när kriget rasade på Balkan. De första reaktionerna kretsar kring om ansträngningen är för stor. Men flyttar man tidsperspektivet några år, då sjunker det in. Människor kommer på plats, in i ett nytt liv, får jobb och blir en del av ett Sverige som blir starkare. Då sjunker den här diskussionen undan.

Det nya asyl-Sverige – de kommer hit
nu

Fredrik Reinfeldt om:

Varför han ville skriva boken?

– Förra gången skrev jag en bok om vad jag hade gjort. Nu skriver jag en bok om vart vi, mänskligheten, är på väg. Jag försöker föra ihop saker som förändras. Världsbefolkningen växer, vi har en kraftig åldersförskjutning där allt fler är äldre, jag kallar dem "silvergenerationen". Jag nämner teknikens framfart som kommer förändra våra arbetsmarknader. I detta sätter jag in människan.

Hur det går till när han skriver?

–  Att skriva bok är en fråga om disciplin. Det handlar om att sätta av flera timmar av ostört arbete i den bästa miljö man kan ha. Jag har växlat mellan att sitta på mitt kontor och hemma. Att skriva bra är för mig att gå ned i djup koncentration, så för mig fungerar det inte att sitta på ett kafé.

Vem han tror vinner USA-valet?

– Jag tror Hillary Clinton vinner till slut, baserat på att hon leder i de flesta swing-states. Men jag tror att vi ska vara klara över hur otroligt jämnt det riskerar att bli. Världen är inte beredd på en vinst för Donald Trump. Det skulle leda till stor osäkerhet och oro över världen.