Ann Linde: Därför ingrep inte regeringen

Uppdaterad 2019-03-06 | Publicerad 2018-03-15

Ann Linde (S).

I dag frågas EU-minister Ann Linde ut i KU om sin roll i Transportstyrelse-skandalen.

Ann Linde, då statssekreterare till Anders Ygeman, fick frågor om varför inte regeringen ingrep när man fick reda på att ett lagbrott begåtts.

– Säpo begärde inte detta. Det hade varit förskräckligt om inte vi hade förtroende för Säkerhetspolisen att göra lämpliga bedömningar, säger Ann Linde.

EU-minister Ann Linde frågas i dag ut i KU, Konstitutionsutskottet, om it-skandalen inom Transportstyrelsen.

Hon pressades om varför hon som statssekreterare inte tidigare informerade Anders Ygeman eller Stefan Löfven.

– Utifrån den information jag fick fanns inte någon anledning att göra något annat än att försäkra mig om att jag skulle hållas uppdaterad. Allvaret i situationen växte fram successivt. I slutet av januari 2016 informerades jag om att ärendet överlämnats till åklagare. Jag informerade då inrikesminister Anders Ygeman, säger Ann Linde till KU.

”Fullt förtroende för Säpo”

Hon fick också frågan om varför regeringen inte ingrep när man förstod att det begåtts ett lagbrott, även om Säpo inte efterfrågade det.

– Är det inte så att regeringen ska regera och Säpo ska underlyda regeringen? I det här fallet var det uppenbart att det hade begåtts ett lagbrott – ändå reagerade inte regeringen?, frågade Tuve Skånberg (KD).

Ann Linde menade att hon inte kunde ifrågasätta Säkerhetspolisens kompetens.

– Det hade varit förskräckligt om inte vi hade förtroende för Säkerhetspolisen att göra lämpliga bedömningar. Jag kände fullt förtroende för Säkerhetspolisen och fann ingen anledning att ifrågasätta den.

Ann Linde fick också frågor om varför hon inte sammankallade gruppen för strategisk samordning, GSS.

– Min bedömning var att GSS inte var lämpligt i det här sammanhanget, utan att det skulle gå via de kanaler som fanns.