LO-kritiken mot Löfvens start: ”Kraftig högerpolitik”

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

ÖREBRO. Många inom arbetarrörelsen var kritiska mot det avtal Stefan Löven slöt med Annie Lööf och Jan Björklund i januari.

Och enligt facket har det blivit värre sedan dess.

– Än så länge är det kraftig högerpolitik vi ser komma ut ur överenskommelsen, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

En motvillig fackföreningsrörelse gav grönt ljus till det Januariavtal som Stefan Löfven (S) slöt med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet för att säkra regeringsmakten.

Man gjorde det trots att det i överenskommelsen fanns flera frågor som gick stick i stäv med vad LO kampanjat kring.

När Socialdemokraterna nu samlas för kongress i Örebro är LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson fortfarande mycket kritisk mot delar av avtalet, precis som han var i januari.

– Det finns en stor oro i S att man har sålt ut mycket av det vi står för i 73-punktsprogrammet. Inte minst när det gäller fördelningspolitik och skatter.

– Därför är det viktigt med en sådan här kongress, signalen till partiledningen kommer att vara att de måste vara varsamma kring vad deras väljare tycker. Deras väljare står till vänster om det här programmet man kommit överens om.

1 av 5 | Foto: Magnus Sandberg
Karl-Petter Thorwaldsson.

”Blir inte enklare”

Han säger att de första månaderna pekat ännu mer åt fel håll. LO är bland annat kritiska mot att det mesta av de skattesänkningar som görs nästa år inte når deras medlemmar.

– Det som har kommit ut av förhandlingar och utredningar lutar inte åt att det skulle bli enklare för oss i facket att gilla det. Än så länge är det kraftig högerpolitik vi ser komma ut ur överenskommelsen. Det behöver vi fortsätta att fajtas mot för att få en bättre balans i politiken.

Trots kritiken gav alla LO-förbund sitt stöd till Löfven när han i januari accepterade avtalet med C och L. Man motiverade stöder med att alternativet, en M-ledd regering, hade varit värre.

– Jag tror de allra flesta LO-medlemmar och väljare håller med oss om, att det efter fyra månader av kaos var jävligt bra att Stefan Löfven fick mandat att regera. Men det innebär inte att vi i LO ger frikort kring hur politiken ska drivas, säger Thorwaldsson.

LO kommer inte tystna

LO-basen ser framför allt två röda linje för facket under mandatperioden. Det handlar för det första om punkten i avtalet som rör förändrat arbetsrätt. En ensidig försämring för löntagarna kommer inte accepteras av facket, säger han.

Dessutom kräver man att mer pengar pumpas in för att trygga framtidens pensioner.

Vad kan ni göra om ni tycker regeringen går för långt?

– Det handlar väldigt mycket är opinionsbildning, att inte vi tystnar. Det är många som tror att vi av hänsyn till facklig-politisk samverkan eller för att Stefan Löfven är IF Metall:are från början inte skulle vara kritiska mot saker vi inte gillar. Tvärtom, vi kommer fortsätta att säga det vi tycker.

Publicerad:

LÄS VIDARE