Publicerad:
Uppdaterad:

S och M går ihop – för att stoppa Löfvens förslag

Svenonius (M): Utjämningen är ett konkret problem för Stockholmsregionen

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Stefan Löfvens förändrade ”Robin Hood-skatt” väcker ilska i de egna leden.

Socialdemokraterna i Stockholm gör gemensam sak med Moderaterna – för att stoppa planerna på att huvudstaden ska betala mer till fattigare kommuner. 

Från borgerligt håll hoppas man att ex-ministern Aida Hadzialic, som tar över som S-topp i regionen, ska sätta ökad press på regeringen.

Nyligen presenterade statsminister Stefan Löfven (S) regeringens plan för ett förändrat utjämningssystem för kommuner och landsting.

Från 1 januari vill man att rika kommuner ska bidra mer än i dag till områden med mer utsatt ekonomisk situation. Utjämningen brukar ibland kallas en ”Robin Hood-skatt”.

Kritik från M och S i Stockholm

Kritiken mot Löfvens besked kom omgående från politiker i Stockholm. Huvudstaden väntas få bidra allra mest till systemet, vilket medför ökade kostnader för regionen med 1,6 miljarder kronor.

Politikerna i Stockholm har försökt att stoppa förslaget ända sedan i maj, då det skickades ut på remiss. I arbetet har M och S stått sida vid sida.

– Det här förslaget är orimligt och på sikt måste staten ta över finansieringen av den inomregionala skatteutjämningen. Det kan inte vara Stockholms uppgift, har Erika Ullberg, oppositionsregionråd (S), tidigare sagt till SvD.

Kritiken från Stockholm förtydligades dessutom i ett remissvar till regeringen, som både S och M står bakom.

”Regeringens förslag får för Region Stockholms del orimliga konsekvenser. Därmed avstyrker Region Stockholm förslaget och föreslår i stället regeringen att staten tar över det fullständiga ansvaret för utjämningssystemet”.

1 av 2 | Foto: Adam Wrafter/TT NYHETSBYRÅN
Irene Svenonius(M), finansborgarråd i Stockholm.

Hoppas på Hadizialic

Erika Ullberg lämnar dock sin post inom kort. Till hennes efterträdare väntas Aida Hadzialic (S) väljas. Hon var tidigare gymnasie- och kunskapslyftsminister men avgick ur regeringen 2016 efter att ha kört bil alkoholpåverkad.

Med ex-ministerns intåg i Stockholmspolitiken hoppas man i de borgerliga leden att pressen på regeringen ska öka – och att frågan ska komma upp på högsta politiska nivå.

– Jag hoppas att Aida, genom goda kontakter med sina tidigare regeringskollegor, ska kunna hjälpa till att ordna ett gemensamt möte med finansminister Magdalena Andersson innan budgeten presenteras, säger Irene Svenonius, finansregionråd (M).

”Snabb ökning och trängsel kostar”

Vidare menar Svenonius att Stockholm har många viktiga uppgifter, men också stora utmaningar, som bör diskuteras blocköverskridande.

– Inte minst utgör den av Stefan Löfven presenterade förändringen av kommunala utjämningen ett konkret problem för hela Stockholmsregionen. Om detta är vi överens med Socialdemokraterna i Region Stockholm, och jag ser fram emot att fortsätta arbeta för att förslaget stoppas tillsammans med Aida Hadzialic.

Stefan Löfven själv har tidigare försvarat förslaget med att Stockholm tjänar på att även andra kommuner går bra. Bland annat eftersom Stockholm drar till sig unga som vuxit upp och utbildats på andra orter.

Svenonius menar dock att det är ”uppenbart” att regeringen inte förstår Stockholms förutsättningar.

– Såväl avfolkning och stora avstånd kostar, men det gör snabb befolkningsökning och trängsel också, säger hon.

Stefan Löfvens förslag är inte populärt i Stockholm.
Foto: Lotte Fernvall
Stefan Löfvens förslag är inte populärt i Stockholm.

Tyst från S

Varken Erika Ullberg eller Aida Hadzialic vill uttala sig om att S i Stockholm går emot regeringen i utjämningsfrågan.

Ullberg hänvisar till remissvaret från i maj, medan Hadzialic vill avvakta tills hon blivit vald. Det väntas ske den 7 september.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: