Åkesson och Lööf rök ihop – om klassförakt

Av: Anette Holmqvist, Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SD:s Jimmie Åkesson anklagade Annie Lööf för att hysa förakt för människor med sämre utbildning än henne.

Då exploderade C-ledaren:

– Kom inte och snacka om bakgrund och epitet!

Det var under EU-debatten i riksdagen som partiledarna från Sverigedemokraterna och Centerpartiet rök ihop.

Jimmie Åkesson började med att ta upp hur Annie Lööf tidigare i debatten citerat Michelle Obamas ord ”when they go low, we go high” och ifrågasatte om det verkligen var rätt av henne att göra.

Detta mot bakgrund av att han hade följt en twittertråd på Lööfs konto, där hon skrivit ”just dessa vita män som gått livets hårda skola har gått hos mig ett tag och strött positiva vibbar”.

– Är det ett lämpligt sätt att uttrycka sig som partiledare och medmänniska? Det är föraktfullt och olämpligt.

Hyser förakt

Lööf svarade med att det är precis så som många som följer henne själva beskriver sig – och ville i stället diskutera hur SD hyllar utvecklingen i Ungern.

Åkesson höll dock fast vid det han sagt, och fortsatte:

– Hon hyser förakt mot människor som inte har samma fina utbildning och inte lever samma fina liv som Lööf. Jag förstår att man är emot näthat, men det här är magstarkt. Du drar alla knegare över en kam. Jag tror att Michelle Obama skulle hålla med mig.

”Kom inte och snacka”

SD-ledarens ord fick juristutbildade Annie Lööf att gå fullständigt i taket. Hon menade att de flesta nog skulle känna igen beskrivningen som de gör av sig själva på twitter.

Och sa därefter:

– Kom inte att snacka om bakgrund och epitet! Jag är uppvuxen på den svenska landsbygden, i en miljö där vi gör rätt för oss och kavlar upp ärmarna.

– Jag är den första i min familj som har en akademisk utbildning och det är jag stolt över.

Efter debatten sa Annie Lööf till Aftonbladet om varför hon skrivit ”vita män som gått livets hårda skola” på Twitter.

– Det är en mening som förklarar hur dessa twittrare beskriver sig själva. Jag lägger ingen tonvikt vid det över huvud taget.

– Det är väl snarare så att det är ett förakt som Jimmie Åkesson visar när han tror att svensk arbetarklass står för de hemska värderingar och utfall som många av dessa twittrare gör mot mig varje dag.

Jonas Sjöstedt (V) passade i debatten på att berömma Annie Lööf för att inte tappa besinningen, trots att hon utsätts för så kraftfullt näthat.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

1 av 25 | Foto: Robin Lorentz Allard
Publicerad:

LÄS VIDARE