SD:s svar till Billström: Det räcker inte

Av: Olof Svensson

Publicerad:

Sverigedemokraterna anklagar Moderaterna för att sända dubbla signaler om ett samarbete.

Tobias Billströms utspel döms ut som meningslöst av gruppledare Mattias Karlsson:

– Om man tror att man kan köpa vårt stöd genom att låta oss vara med i en bred parlamentarisk utredning om migrationspolitikens framtid, då tror man fel. Det räcker inte för oss, säger han.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson tycker att Moderaterna sänder dubbla signaler om att samarbeta. Tobias Billströms uttalande i Dagens Industri tolkar han som att M är beredda att inleda ett fördjupat samarbete.

Billström mildrade senare uttalandet och skrev på Facebook att M inte kommer ”samarbeta eller förhandla med SD”

– Det här gör inte väljarna klokare. Utspelet blir meningslöst. Det är allvarligt att det är så otydligt. Det verkar inte som att Moderaterna har någon plan för hur man ska styra Sverige, det har inte Socialdemokraterna heller, säger Mattias Karlsson.

1 av 2 | Foto: Ola Axman
Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson.

Kontakten avtog efter AKB

Enligt SD-gruppledaren hade Moderaterna och Sverigedemokraterna en ökad kontakt i riksdagen efter den förra M-ledaren Anna Kinberg Batras vändning i frågan. Men efter att Ulf Kristersson tagit över ledarskapet i Moderaterna har den kontakten minskat.

– Om Tobias Billström är beredd att gå mot ett mer formaliserat, fördjupat samarbete så är han varmt välkommen att kontakta mig. Jag sätter mig gärna ner och diskuterar hur det skulle gå till, säger Mattias Karlsson.

”Vill ha utfästelser och löften”

Vad krävs för att ni ska stödja M och Alliansen?

– Det måste finnas förutsättning för att komma överens i sak. För oss handlar det om viktiga frågor som lag och ordning, trygghet, migration och sjukvård. Om man tror att man kan köpa vårt stöd genom att låta oss vara med i en bred parlamentarisk utredning om migrationspolitikens framtid, då tror man fel. Det räcker inte för oss.

Vad är det ni vill ha?

– Vi vill ha konkreta utfästelser och löften. Snabb handling när det handlar om att återställa kontrollen över gränserna. Och få ner asylsökande så det ligger i paritet med våra grannländer.

Publicerad:

LÄS VIDARE