Debatten om vinster i välfärden

Alliansen sågar välfärdsutredningen

Av: 

Olof Svensson

Kenan Habul

SAMHÄLLE

Regeringen pressas från alla håll om vinsterna i välfärden.

Alliansen kräver att Ilmar Reepalus utredning kastas i papperskorgen – Vänsterpartiet kräver ett vinsttak.

– Vi har en överenskommelse med regeringen som vi har skakat hand på. Där framgår det väldigt tydligt att det ska finnas ett tak på vinstuttagen, säger Jonas Sjöstedt (V).

Regeringens utredare Ilmar Reepalu presenterade i dag slutbetänkandet i den så kallade välfärdsutredningen. Han slog fast att det krävs en begränsning av vinster i välfärden, det är en förutsättning för att kunna ställa kvalitetskrav.

Vad som nu händer med utredningen är ännu oklart. Civilminister Ardalan Shekarabi kunde i dag inte ge något svar på när regeringen kommer att lägga fram en proposition i riksdagen, mer än att utgångspunkten är innan mandatperioden är slut.

– Vi har sagt att vi ska lägga fram ett förslag om hur vinsterna i välfärden ska användas. Exakt hur modellen ser ut, det får vi återkomma till.

Ardalan Shekarabi lägger också till att "synpunkterna från de många remissinstanserna ska beaktas".

– Vår utgångspunkt är att skattebetalarnas pengar ska användas för det de är avsedda för.

Vänstern räknar med vinstbegränsning

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är övertygad om att det kommer ett lagförslag med ett tydligt vinstkrav innan mandatperioden är slut.

– Vi räknar med att Socialdemokraterna håller sitt löfte som de har gett till oss. Vi har hållit vad vi har lovat dem. Vi har hållit statsbudget efter statsbudget. Nu är det dags för dem att hålla ord, säger han.

Men Alliansen och SD säger tydligt nej ett vinsttak och lovar att rösta ner förslaget.

– Skulle Alliansen och Sverigedemokraterna agera som riskkapitalbolagens förlängda arm och rösta ner förslaget. Då går den frågan direkt till väljarna. Då är det valrörelsen och väljarna som avgör.

Enligt civilminister Ardalan Shekarabi är relationen med Vänsterpartiet bra och parterna har en "konstruktiv dialog".

– Naturligtvis är vår målsättning att vi ska jobba utifrån de målsättningar som sats upp i överenskommelsen mellan partierna.

Alliansen står däremot fast vid att den inte kommer att släppa igenom en proposition som innehåller en vinstbegränsning.

– Vi kommer göra allt vi kan för att stoppa en sådan proposition, säger Ulf Kristersson (M).

M: Ett beställningsverk

Han anser att hela utredningen är ett beställningsverk.

– Han (Ilmar Reepalu) gillar inte valfrihet och privata alternativ i välfärden. Han gillar inte heller kvalitet, därför kommer han fram till att det inte går att mäta kvalitet. Det är en slarvig slutsats.

Liberalernas Jan Björklund säger att om utredningen blir verklighet skulle det innebära en nedstängning av privat välfärd i Sverige.

– Inga nya verksamheter skulle starta och de befintliga skulle dö sotdöden. Det går inte att bedriva företagsamhet utan att gå med vinst.

Centerpartiets gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson, säger att Stefan Löfven nu måste välja.

– Antingen kan han skapa kaos med Vänsterpartiet genom att driva igenom det här. Eller så ser han till att få en bred överenskommelse om vilken välfärd vi ska ha.

Centerpartiet, Moderaterna och Liberalerna är däremot beredda att komma överens med regeringen i frågan, men bara om kravet på en vinstbegränsning slopas.

SD: Eftergift till Vänsterpartiet

Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, är lika kritisk som resten av oppositionen.

– Det är en politisk styrd utredning och den tillsattes som en eftergift till Vänsterpartiet för att garantera deras lojalitet. Jag tror inte ens att Socialdemokraterna är förtjusta i den här utredningen. Vi kommer inte att rösta för ett vinsttak, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Debatten om vinster i välfärden

LÄS VIDARE

Debatt: ”Reepalus utredning passar i papperskorgen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Debatten om vinster i välfärden

Vinster i välfärden

Ilmar Reepalu

Alliansen

Ardalan Shekarabi

Vänsterpartiet

Centerpartiet