SD avfärdar rapporter om is-smältning: Inte relevant

Publicerad 2017-05-13

SD:s Martin Kinnunen tycker inte det är relevant för klimatförändringarna att isarna på Arktis smälter.

– Vi har läst det 2010 och 2016. Vi kan säkert läsa det 2030 också, säger han.

– Det är självklart så att effekterna på Arktis påverkar hela planetens livsförutsättningar, svarar klimatminister Isabella Lövin (MP).

Följ ämnen

Klimatminister Isabella Lövin (MP) och SD:s miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen hamnade i en hård klimatdebatt i riksdagen på fredagsförmiddagen.

Debatten, som hölls på initiativ av MP, inleddes med att Isabella Lövin tog upp rapporter som visar värmechocker på +20 till +25 grader över det normala på Arktis.

– Vi behöver agera nu innan det är för sent, sa hon.

När Martin Kinnunen gick upp i talarstolen sa han att klimatdebatten handlar för mycket om väder.

– Vi kan inte säga så mycket om temperaturförändringar globalt i världen med utgångspunkt för vilket väder det var på Arktis några dagar i november. Precis som att vi inte kan säga något om temperaturförändringarna i Sverige med att det var snö i maj.

”Inte relevant”

Kinnunen anser heller inte att rapporter om att isen på Arktis smälter är relevant för klimatförändringarna.

– Alla rapporter om när isen ska försvinna är inte relevant, vi har läst det 2010 och 2016. Vi kan säkert läsa det 2030 också, säger han.

Enligt Kinnunen borde politiken inriktas på hur växthuseffekten ska minskas på global nivå. Under debatten sågade han regeringens politik, som han anser är ineffektiv och dyr.

– Vi måste ha en effektiv klimatpolitik som syftar till att minska utsläppen globalt, sa han.

Isabella Lövin sågade Kinnunens argument och svarade att effekterna på Arktis påverkar hela planetens livsförutsättningar.

– Martin Kinnunen representerar Sveriges tredje största parti och borde ha tid och vara tillräckligt avlönad för att se vad som är grunden för den här debatten. Det är inga enskilda väderrapporter. Det är en rapport som presenterats av Arktiska rådet där 90 forskare gjort en grundlig analys.