Anklagade Löfven för lögn

Uppdaterad 2016-03-27 | Publicerad 2016-03-16

Hårda ord från både Moderaterna och Liberalerna i riksdagsdebatten

Både Anna Kinberg Batra och Jan Björklund anklagade i dag Stefan Löfven för att ljuga om lönesänkningar under riksdagsdebatten.

Men statsministern slår ifrån sig anklagelserna.

– Det är bara att läsa deras förslag, säger han.

På Liberalernas begäran genomfördes i dag en riksdagsdebatt om "vägen in på arbetsmarknaden" där sex av partiledarna deltog. Inför debatten meddelade M-ledaren Anna Kinberg Batra att en regering som styrs av hennes parti inte kommer att lagstifta om lägre ingångslöner vilket skapade irritation hos delar av Alliansen. Flera Allianspartier har nämligen förslagit sänkta ingångslöner via lagstiftning om arbetsmarknadens parter inte kommer överens.

Anklagade Löfven för lögn

Det blev också hårda ord i talarstolen då både Anna Kinberg Batra (M) och Jan Björklund (L) anklagade statsminister Stefan Löfven för att ljuga när han säger att Allianspartierna vill sänka folks löner.

– Han påstår att vårt förslag skulle innebära att svenskar skulle få sänkt lön. Det är en bluff som beror på frustration från statsministern. Alla som har jobb i Sverige kommer att få höjd lön i takt med att kollektivavtal tecknas. Däremot så föreslår vi att nyanlända flyktingar i stället för bidrag och arbetslöshet skulle kunna få börja med ett enklare jobb med lite lägre lön, säger Jan Björklund.

Anna Kinberg Batra säger att Löfven verkar upptagen med det "partipolitiska spelet".

– Men det som behövs nu i Sverige är inte höjt tonläge i debatten utan hög ambitionsnivå när det gäller reformer som gör att fler kan få det där första jobbet.

Stefan Löfven slog ifrån sig anklagelserna.

– Det är bara att läsa deras förslag. I Liberalernas så står det lägre lön och jag utgår från att det stämmer.

”De verkar inte förstå”

Statsministern säger att Moderaternas har en annan taktik.

– De säger att de inte vill sänka löner, de arbetar i stället med arbetstiden. Det finns två parametrar som är viktiga för människors inkomst, det är lönen per timme och hur mycket du får arbeta. Går man in och lagregerar en anställningsform som utgår från att man ska arbeta 60-75 procent är det klart att inkomsten också blir lägre.

Löfven välkomnade Kinberg Batras besked att det inte är aktuellt med sänkta löner via lagstiftning.

– Men då får hon övertyga sina allianskollegor också. Min huvudpoäng är att de inte verkar förstå att lönebildning fungerar så att det är parterna som har ansvar.