Jimmie Åkesson: Du får ha svenskt och finskt pass

Publicerad 2018-08-25

Sverigedemokraterna vill stoppa dubbla medborgarskap – i princip.

Men principen gäller inte nordbor, vilket Aftonbladet uppgav i en tidigare artikel.

– Av historiska och praktiska skäl ska det vara möjligt att ha till exempel både svenskt och finskt medborgarskap samtidigt, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Aftonbladets artikel om SD:s syn på dubbla medborgarskap väckte häftiga reaktioner.

Inte minst bland de cirka hundra tusen svenskar med rötter i Finland som är medborgare i båda länderna.

När den finska tidningen Helsingin Sanomat tog upp frågan i ett färskt reportage bekräftade SD:s presstjänst att inga, inte ens nordiska medborgare, är undantagna från principen om att man i Sverige ska få ha endast svenskt medborgarskap.

Den uppgiften från SD:s presstjänst ska sedan ha korrigerats.

Avsteg från principen för nordbor

Men nu säger SD att svenskar med rötter i våra nordiska grannländer få behålla dubbla medborgarskap – trots att det varken står inskrivet i SD:s principprogram eller partiets migrationspolitiska inriktningsprogram (se faktaruta).

– Som princip vill Sverigedemokraterna inte att det ska förekomma dubbla medborgarskap men för de nordiska grannländerna vill vi göra ett undantag. Av historiska och praktiska skäl ska det därför vara möjligt att ha till exempel både svenskt och finsk medborgarskap samtidigt, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Principprogram innehåller principer inte sakpolitik

Varför det inte finns inskrivet i partiets principprogram förklaras av partiets presschef Henrik Vinge så här:

– Av principprogrammet kan man utläsa vilka principer och ideologiska motiv som Sverigedemokraterna styrs av. Ett principprogram behandlar däremot inte varje sakpolitiskt ställningstagande.

Enligt Henrik Vinge råder det enighet inom partiet att medborgare i de övriga nordiska länderna ska även kunna ha svenskt pass.

– Partiledning, gruppledning och berörda talespersoner är överens om att det bör vara möjligt att ha finskt och svenskt medborgarskap samtidigt, precis som idag, säger Vinge.

”Shekarabi ljuger och förleder”

Socialdemokraterna, via civilminister Ardalan Shekarabi, gick till attack mot SD:s syn på medborgarskapsfrågan.

”En jättebomb som inte har uppmärksammats i Sverige. Det rör hundratusentals människor och handlar om många olika grupper,” sa han i Aftonbladet i går.

– Ardalan Shekarabi ljuger och förleder människor i sin iver att smutskasta Sverigedemokraterna, kontrar Vinge.

ANNONS