Källor: Därför är C splittrade i regeringsfrågan

Av: Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:

På lördag väntas Centerpartiet bestämma väg i regeringsfrågan.

Enligt uppgifter till Aftonbladet slits Annie Lööf inför beslutet mellan krafter som vill släppa fram Stefan Löfven och de som absolut vill gå en annan väg.

Flera källor beskriver att splittingen går mellan olika generationer i partiet.

Inför finalen av regeringsbildningen har mycket fokus lagts på vilken väg Liberalerna ska välja. Splittringen, som går hela vägen upp i partitoppen, står mellan de som vill släppa fram Ulf Kristersson (M) som statsminister och de som hellre vill inleda ett samarbete med Socialdemokraterna och Stefan Löfven.

Men även inom Centerpartiet, vars röster avgör vem som blir statsminister, skapar frågan interna problem, men mer i det dolda.

Partiet har tidigare röstat nej till både Löfven och Kristersson i de första två statsministeromröstningarna.

Enligt en källa inom C ska frågan avgöras på lördag, när partiets förtroenderåd samlas för ett möte. Innan dess ska också partistyrelsen träffas för att ta ställning i frågan.

1 av 3 | Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Släpp fram Kristersson”

Hittills har två riksdagsledamöter, Johanna Jönsson och Niels Paarup-Petersen, gått ut och sagt att de tycker C ska göra upp med Stefan Löven.

Men ledamoten Helena Lindahl från Västerbotten, som fick flest kryss i partiet valet efter Annie Lööf, tycket motsatsen. När C meddelade att de skulle rösta nej till Löfven i den andra omröstningen skrev hon på Facebook:

– Jag är glad över att Centerpartiet i dag meddelat att vi kommer rösta nej till Stefan Löfven. Det är en hållning som jag haft hela tiden och även avser stå upp för framöver.

Nu går Naod Habtemichael, ordförande i Centerstudenter och ledamot i partistyrelsen, ut med att han vill att C släpper fram Ulf Kristersson. Åsikten delas av hela förbundsstyrelsen i Centerstudenter.

– Han har sagt att han vill regera och att han kan regera, då tycker jag att han åtminstone borde få en chans att göra det, säger han.

Hotar med misstroende mot Kristersson

När C sa nej till Kristersson i höstas berodde det på att man inte ville ge Sverigedemokraterna inflytande. Men Habtemichael säger att det i nuläget är sämre att släppa fram Löfven.

– Det är ingen optimal lösning men det är det minst dåliga i nuläget. Om Moderaterna börjar förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna kan vi rikta en misstroendeförklaring mot Ulf Kristerssons regering, det måste vi vara tydliga med.

Uppgiftslämnare med god insyn i C beskriver regeringsfrågan som mycket komplex för partiet. Flera källor beskriver att den interna konflikten är komplicerad, men att den både skär mellan stad och landsbygd och mellan olika generationer i partiet.

Generationsklyfta i partiet

Tvisten handlar å ena sidan om äldre centerpartister som var med på den tiden partiet stod närmre Socialdemokraterna och hedrar historien av när ”arbetare och bönder” gjorde upp i olika frågor. S och C hade då i flera frågor ”högern” som gemensam fiende.

På andra sidan står en ny yngre generation av liberala centerpartister, som inte alls är intresserade av att närma sig S.

Splittringen för frågan svår för Annie Lööf och C-ledningen.

– Båda delarna är nämligen viktiga för partiet, säger en källa.

Att delar av partiet är kraftigt emot att göra upp med Löfven innebär dock inte i varje fall att man är för att släppa fram Kristerssons ”3–2–1”-lösning, erfar Aftonbladet.

Den 16 januari ska nästa statsministeromröstning äga rum i riksdagen.

Centerpartiets pressavdelning har sagt att de inte vill kommentera interna processer.

Publicerad:

LÄS VIDARE