Kent Ekeroth kallad till förhör – försvaras av stjärnadvokat

Uppdaterad 2017-12-01 | Publicerad 2016-12-21

Kent Ekeroth (SD) har kallats till polisförhör efter misstankarna om misshandel på Stureplan.

Han har också valt en försvarare – stjärnadvokaten Johan Eriksson.

Det första förhöret kommer äga rum efter jul.

Aftonbladet avslöjade i slutet av november att riksdagsledamoten Kent Ekeroth hamnat i slagsmål med en 20-årig man utanför nattklubben Solidaritet i centrala Stockholm.

Bråket startade i kön utanför nattklubben efter att Ekeroth nekats inträde. Enligt klubbens vaktchef var han för berusad för att komma in.

– Jag mötte hans blick och sa något i stil med: ”Hade du kul med järnrören? Då slog han mig med knytnäven rakt i ansiktet, berättade 20-åringen för Aftonbladet.

Ekeroth anmäldes för misshandel. Hans egen förklaring är däremot att han agerade i nödvärn och gav ”angriparen en lättare örfil”.

Förnekar brott

Ekeroth har kontaktat en av Sveriges mest profilerade försvarsadvokater, Johan Eriksson, som nu blir hans offentliga försvarare.

– Vi har pratat med varandra. Det jag kan säga är att han förnekar brott, exakt vad han säger får bli en sak mellan honom och polisen i det här läget, säger Johan Eriksson.

Johan Eriksson har haft hand om flera uppmärksammade fall och har kallats ”advokaternas advokat” efter att ha tagit förstaplatsen i en undersökning om vilken brottmålsadvokat som advokater helst själva skulle vilja anlita.

Vad säger du om det bevis som hittills har framkommit, till exempel filmen?

– Jag har naturligtvis sett filmen och den blir man inte klokare av. Filmen räcker inte till underlag för att göra någon ingående bevisvärdering av det här.

Ska förhöras efter jul

Vad säger du om de personer som framträtt och berättat om kvällen?

– Vad folk säger i media har jag ingen anledning att kommentera.

Lena Kastlund, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, har tidigare sagt att det finns ett tiotal vittnen till händelsen utanför nattklubben och att hon har goda förhoppningar om att kunna reda ut vad som har inträffat.

– Vi har förhört de flesta vittnen, det är någon enstaka kvar. Nu kommer Kent Ekeroth att få lämna sin berättelse om vad han anser har hänt den här kvällen.

Är han kallad till förhör?

– Ja han är kallad, men det kommer inte att hållas förrän efter julhelgerna.

Är han delgiven misstanke?

– Nej, vi har inte pratat med honom och man blir generellt delgiven misstanke vid första förhöret.

ANNONS