Kravet: Lämna ett tydligt njet till Ryssland

Uppdaterad 2017-02-12 | Publicerad 2016-12-06

Allianspolitiker i försvarsutskottet kräver att regeringen agerar mot att ryska Nord Stream 2 hyr Slite hamn.

Projektet skulle äventyra Sveriges säkerhet, anser flera ledamöter.

– Klockan tickar. Regeringen måste lämna ett klart och tydligt njet, säger Mikael Oscarsson (KD).

Slite hamn kan i framtiden bli hemvist för delar av det ryska gasföretaget Nord Stream 2. En majoritet av politikerna på Gotland vill hyra ut hamnen till gasledningsprojektet. Men flera ledamöter i riksdagens försvarsutskott vill stoppa planerna.

Ordförande Allan Widman (L) säger att området är strategiskt viktigt för Sverige. Det samma gäller Karlshamn där Nord Stream också vill hyra in sig.

– Därför är jag motståndare till det här. Jag anser heller inte att Sverige aktivt bör medverka till att öka Europas energiberoende av Ryssland, säger han.

”Klockan tickar”

Uthyrningen av hamnen skulle ge Gotland 50 till 60 miljoner kronor. Allan Widman anser att regeringen bör kompensera Gotland för uteblivna intäkter. Han tycker också att regeringen hittills har hanterat frågan ”saktfärdigt”.

– Det här har inte kommit som en blixt från klar himmel, det har varit klart under ett års tid.

KD:s representant i försvarsutskottet, Mikael Oscarsson, tycker att regeringen ska ta över frågan från politikerna på Gotland genom att hänvisa till de säkerhetspolitiska aspekterna.

– Klockan tickar. Regeringen måste lämna ett klart och tydligt njet, säger han.

Oscarsson jämför projektet med tanken på att ett svenskt företag skulle hyra in sig i en hamn i Kaliningrad. Något som enligt honom skulle väcka stor uppmärksamhet i Ryssland.

– Det är viktigt att regeringen agerar nu. Det här är ju ett obehagligt besked att ge till Ryssland, men här måste regeringen och Sverige visa ledarskap.

Regeringen kallar upp lokalpolitiker

Hans Wallmark (M) anser att regeringen skulle ha agerat tidigare för att lösa frågan med hjälp av EU.

– Det ligger i EU:s gemensamma intresse att inte göra sig beroende av rysk gas.

Kent Härstedt (S) tycker att gasledningen väcker obehag men vill vänta med att uttala sig till dess att regeringen utrett frågan ordentligt. SD vill heller inte uttala sig innan regeringen informerar försvarsutskottet senare i december.

Regeringen har upprepade gånger uttryckt oro för gasledningen. Statsminister Stefan Löfven har sagt att han vill lösa frågan på EU-nivå och då lyfta fram att EU inte får göra sig för beroende av en gasleverantör.

I går skrev Aftonbladet att utrikesminister Margot Wallström kallar upp Björn Jansson, ordförande för regionstyrelsen på Gotland och Per-Ola Mattsson, kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn för ett samtal. Det ska äga rum den 13 december och regeringen ska då berätta hur den ser på saken, vad som sker på EU-nivå, samt tala om de säkerhetspolitiska aspekterna.

Ryssarna kan få hyra hamnen på
Gotland