Alliansledarna i möte – oenigheten kvarstår, enligt källor

Val 2018: Talman Andreas Norlén ska träffa alla partiledare i riksdagen

Av: Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Alliansens fyra partiledare har de senaste dagarna varit oense kring om man kan tillträda med SD:s stöd eller om det krävs förankring över blockgränsen.

Enligt vad Aftonbladet erfar kvarstår oenigheten även efter det möte man haft under dagen – och Annie Lööf menar att Ebba Busch Thors besked från i går strider mot Alliansens tidigare besked.

– Det är inte något Centerpartiet står bakom, säger Annie Lööf.

Det är intensiva dagar i svensk politik just nu. I går röstades Stefan Löfven (S) bort som statsminister och i morgon inleder den nyvalda talmannen Andreas Norlén (M) sitt arbete med att sondera för en ny regering.

Under förmiddagen har de fyra alliansledarna suttit i möte kring hur man ska agera framåt.

Efter valet har Alliansen gett besked om att man vill bilda regering ihop och man har lanserat en egen talmanskandidat, som senare röstades igenom.

Talmannen ska träffa alla partiledare

Men samtidigt har sprickan i samarbetet blivit tydlig. Centerpartiet och Liberalerna menar att en alliansregering måste förankras över blockgränsen, med Socialdemokraterna. Anledningen är att man inte på något sätt vill göra sig beroende av Sverigedemokraterna samt att man vill veta att man har tillräckligt stöd för sin budget.

Men S-ledaren Stefan Löfven har sagt att hans parti inte kommer att bli ett stödparti till en borglig regering.

Moderaterna och Kristdemokraterna säger samtidigt att man inte vill ge S vetorätt över bildandet av en ny regering, att man måste gå fram ändå.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är irritationen inom Alliansen stor, framför allt kring L-ledaren Jan Björklunds agerande, och till viss del Annie Lööfs. Man menar att de i dag står i vägen för en ny regering och hotar Alliansen.

Enligt vad Aftonbladet erfar är partierna dock fortfarande inte eniga kring om man kan tillträda med SD:s stöd eller om det krävs att en alliansregering förankras över blockgränsen.

”Står inte bakom”

Senare under dagen kommenterade Annie Lööf (C) mötet för Aftonbladet. Hon sa då att Alliansen är enig kring att inte förhandla med SD.

– Vi är enade i synen på Sverigedemokraterna. Det skrev vi så sent som för en vecka sedan.

I går sa Ebba Busch Thor däremot att hon kan tänka sig ta emot stöd av SD för bilda en Alliansregering. Det är inte något Annie Lööf ställer upp på.

– Det är någonting som inte Centerpartiet står bakom och något som står i strid med det som Alliansen kommunicerade för bara en vecka sedan, där vi tydligt sa att SD inte ska ha inflytande över politiska inriktningen.

Men pratade ni om den här åsiktsskillnaden inom Alliansen?

– Vad vi säger på våra möten, och vad vi tar upp i detalj tänker jag inte kommentera.

Jan Björklund säger att om Ebba Busch Thors politik genomförs spricker Alliansen?

Vi är inte där just nu, men efter förmiddagens möte är vi överens om att inte förhandla eller samarbeta med SD.

Samtal direkt med Löfven

Annie Lööf vill nu se fördjupade samtal direkt med Stefan Löfven.

– Redan i slutet av denna vecka eller i början av nästa vecka måste fördjupade samtal påbörjas på partiledarnivå, säger Annie Lööf.

Under torsdagen ska talmannen träffa alla partiledare.

Publicerad:

LÄS VIDARE