Kristersson viftar bort SD:s kravlista

Ulf Kristersson håller dörren stängd till Sverigedemokraterna

Av: Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

GÄVLE. Ulf Kristersson är helt ointresserad av Jimmie Åkessons kravlista.

M-ledaren stänger fortsatt dörren till SD-ledarens önskan om att förhandla.

– Jag reagerar inte alls. Vi kommer att förhandla i Alliansen, säger han.

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
Ulf Kristersson (M).

Aftonbladet kunde i kväll avslöja delar av SD:s kravlista på Moderaterna, som partiet hoppas kunna använda i förhandlingar efter valet.

Efter kvällens partiledardebatt i TV4 utvecklade Jimmie Åkesson vad punkterna på listan innehåller för typ av krav.

– Det är rena lagstiftningsförslag, men också omedelbara åtgärder i form av regeringsbeslut, förändrade utredningsdirektiv, förändrade uppdrag till myndigheter, att se över myndighetschefer och annat. Det är viktigt att ha den förberedelsen när vi på måndag ska vara ett stort parti och vara med att ta ansvar, säger han.

Hur ska ni använda listan?

– Det beror helt på hur valresultatet ser ut. Men listan är viktig, vi har förberett oss under lång tid.

M-ledaren Ulf Kristersson är däremot inte intresserad av någon förhandling:

– Jag reagerar inte alls. Vi kommer att förhandla i Alliansen. Jag vill bilda regering med Alliansen, om SD hellre vill stödja Socialdemokraterna och Stefan Löfven så borde de säga det före valet. 

Så det spelar ingen roll att de tagit fram en sådan här lista? 

– Nej, inte det minsta. 

Att Ulf Kristersson inte vill förhandla bekymrar däremot inte Jimmie Åkesson.

– Jag har respekt för att Moderaterna inte vill samarbeta med oss. Jag kan ärligt säga att jag inte vet om jag vill samarbeta med dem heller. Det är inte det viktigaste för mig. Men det är inte vad vi vill som är intressant, det är verkligheten som är intressant. Vilket valresultat får vi av väljarna och hur tar vi bästa ansvar. Det bästa sättet är att vi pratar med varandra.

Vill du inte samarbeta med M längre?

– Nu tolkar du mig medvetet fel. Jag vill naturligtvis bestämma allt själv, men eftersom det inte är möjligt måste man kompromissa och samarbeta med andra partier. Det är inte vad vi vill som är det viktiga, det är hur verkligheten ser ut. Det är det vi ska förhålla oss till. 

Statsminister Stefan Löfven (S) välkomnade att delar av kravlistan nu presenteras.

– Det är på tiden att väljarna får se den. Åkesson kommer inte bara passivt stödja en borgerlig regering. Man måste kunna säga ifrån, att det inte blir något beroende av SD. Moderaterna och Kristdemokraterna är uppenbarligen beredda med samarbete, och dessvärre har Liberalerna och Centerpartiet inte stängt dörren ännu. Det är en Socialdemokratiskt ledd regering som är garanten för att SD inte få inflytande i svensk politik. 

LÄS VIDARE

Publicerad: