Partiledarna i gruppsamtal med talmannen

Uppdaterad 2018-10-31 | Publicerad 2018-10-30

Just nu sitter partiledarna i gruppsamtal med talmannen.

En rad tänkbara regeringskonstellationer betas av under dagen.

– Jag hoppas det blir bra samtal. Det är bra att talmannen nu leder processen och för samtalen vidare, säger Ulf Kristersson.

Stefan Löfven och MP-språkrören duckade frågor på vägen ut.

Efter en gårdag där Stefan Löfven kastade in handduken och det politiska läget återigen visade sig vara helt låst, valde talmannen att i dag inleda gruppsamtal i stället för att utse en ny sonderingsperson.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Under dagen kommer Andreas Norlén träffa alla partiledare, utom Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson, i olika konstellationer.

Under första samtalet deltog Annie Lööf, Jan Björklund, Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Stefan Löfven och språkrören.

På väg in gav några av partiledarna kommentarer kring den nya fas som regeringsbildningsprocessen nu går in i.

– Jag hoppas det blir bra samtal. Det är bra att talmannen nu leder processen och för samtalen vidare, säger Ulf Kristersson (M).

– Vi får se vad samtalen ger men jag tycker det är bra att vi nu träffar talmannen igen, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Duckade frågor

Stefan Löfven lämnade riksdagen efter de två första mötena. På vägen ut duckade han frågor från journalisterna. Det gjorde även MP-språkrören när de lämnade riksdagen en timma senare.

– Det har varit bra möten och vi behöver diskutera mer, sa Isabella Lövin.

Andreas Norlén meddelade i går att han nu kommer att ta en mer aktiv roll i processen utan att ge sig in på sakpolitik. Det har nu gått över sju veckor sedan valdagen. Under gårdagens pressträff berättade Norlén att det hittills varit si och så med kompromissviljan hos partierna men att han vill testa ”stormötena” innan något annat görs.

– Jag vill först testa de här samtalen, säger Andreas Norlén.

Han sa också att han betraktar det som ett nederlag om processen skulle misslyckas och leda till ett nyval.

– Min uppfattning är att ett extraval vore ett stort nederlag för det svenska politiska systemet, sa Andreas Norlén under gårdagen.