Karensdagen slopas omedelbart

Regeringen agerar för att hindra spridning av corona

Uppdaterad 2022-04-01 | Publicerad 2020-03-11

Regeringen slopar karensdagen – för att få sjuka att stanna hemma och minska spridningen av coronaviruset.

Från och med i dag utgår ersättning redan under första sjukdagen.

Beskedet kom i en extra ändringsbudget.

Till följd av coronavirusets spridning i Sverige har kravet höjts om att karensavdraget, som tidigare hette karensdagen, ska slopas.

Avdraget innebär att den som är sjuk inte får någon ersättning under första sjukdagen.

Men nu slopas avdraget tillfälligt och staten ska stå för sjukpenningen under första dagen. Det beskedet gav regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna på onsdagen.

Regeringen slopar karensdagen - för att få sjuka att stanna hemma och minska spridningen av coronaviruset.

Gäller från i dag

Finansminister Magdalena Andersson (S) menar att åtgärden görs för att man vill minska risken för smittspridning och samtidigt avlasta sjukvården.

–  I går ökade Folkhälsomyndigheten bedömningen av risken för inhemsk smittspridning och då är det viktigt att komma fram med den här åtgärden, säger hon.

– Sjuka människor ska stanna hemma och inte av ekonomiska skäl gå iväg till jobbet.

Karensdagen slopas från i dag och två månader framåt.

– Det är en tid som kan förlängas om det behövs. Det är viktigt att den som är sjuk inte går till jobbet, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Han fortsätter:

– Man ska vara hemma om man är sjuk, alla ska ta ett eget ansvar för att begränsa smittspridningen. Men man ska gå till jobbet om man är frisk, vi behöver alla krafter för att fylla behoven i samhället, bland annat inom vården.

Kostar en miljard per månad

Beskedet kostar staten cirka en miljard kronor per månad, enligt Magdalena Andersson. Hur stor kostnaden blir avgörs av hur stor smittspridningen blir, var beskedet.

– Jag som finansminister har ibland fått kritik för att jag sparar för mycket i ladorna, men det är just för att kunna hantera den här typen av situationer som det har varit viktigt för mig, säger hon.

Beskeden kom i en extra ändringsbudget som förhandlats fram mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna.

Krav på slopad karensdag har kommit bland annat från LO, Vänsterpartiet och Moderaterna.

Dessutom höjs anslaget för smittbärarpenningen. Den innebär att den som bär på en farlig smitta, eller kan göra det, få ersättning från Försäkringskassan. Men då krävs läkarintyg. Andra åtgärder som ingår i regeringens krispaket är att möjligheten till korttidsarbete införs från 1 maj och att Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Läkemedelsverket får extra tillskott.

Tidigare i dag hade statsminister Stefan Löfven (S) bjudit in alla partiledarna för ett möte. Där fick de både information om vad myndigheterna gör och vad regeringen planerar för åtgärder.

Regeringen slopar karensdagen - för att få sjuka att stanna hemma och minska spridningen av coronaviruset.

Kommentarer om regeringens krispaket

Tobias Baudin, Kommunals ordförande:

– Den aktuella situationen har blixtbelyst konsekvenserna av karensavdraget, vilket Kommunal pekat på länge. Det är väldigt bra att regeringen nu slopar det. Jag hoppas att karensavdraget härmed aldrig mer ser dagens ljus.

Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv:

– Reformen för korttidsarbete genomförs nu tidigare än beräknat och det införs flera åtgärder som syftar till att underlätta företagens likviditet.

PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen