Miljardsatsning på sänkt pensionärsskatt

Av: Jonathan Jeppsson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringen vill sänka skatten för pensionärer med 4,4 miljarder nästa år.

Tre av fyra pensionärer får sänkt skatt med upp till 5 000 kronor per år – samtidigt ska pensionärsskatten vara helt borta 2020.

– Det här handlar om anständighet, säger Stefan Löfven.

1 av 2 | Foto: LASSEALLARDAFTONBLADET

I våras övervägde regeringen en skattesänkning på 2,2 miljarder kronor under 2018, vilket skulle innebära ett par hundralappar i sänkt skatt i månaden för många.

I dag meddelade statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) att man fördubblar satsningen på landets pensionärer nästa år. Reformen finns med i den budget regeringen presenterar inom kort.

Skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare ska vara borta år 2020, slog man också fast.

– För oss är det här en fråga om anständighet. De som jobbat och byggt upp det här landet är skyldiga ett tack, säger Stefan Löfven.

Skattesänkningen ska enligt förslaget omfatta 1,5 miljoner personer över 65 år och innebär att tre av fyra äldre får sänkt skatt 2018.

”Vi har lovat”

I en intervju med Aftonbladet efter presskonferensen utvecklade Löfven varför satsningen kommer just nu.

– Vi har lovat sedan oppositionstiden och inte minst i valrörelsen att vi vill ta bort den här orättvisa klyftan i beskattning mellan pension och lön. Vi har redan tagit flera steg, nu fortsätter vi och ser till att pensioner upp till 17000 kronor i månaden inte ska betala mer i skatt än vad en löntagare gör.

Många pensionärer har varit otåliga. Ni säger att klyftan ska vara bort år 2020, varför går det inte att göra tidigare?

– Vi har många områden att se över. Vi behöver också förbättra äldreomsorgen, sjukvården, skolan och se till att bygga mer. Men det här är ett tydligt besked. Det är den största enskilda posten i den budget vi presenterar snart.

Flera borgerliga partier har också öppnat för att sänka skatten för pensionärer. Men det ger Löfven inte mycket för.

– De säger att de vill ha ett sjätte jobbskatteavdrag, vilket gör att pensionärerna återigen skulle få betala mer i skatt i förhållande till en löntagare. Då ökar man klyftan igen, säger han.

Höjer samtidigt skatten på sparande

Samtidigt har regeringen meddelat att man vill höja skatten på Investeringssparkonto, ISK, något som också drabbar många pensionärer. Men finansminister Magdalena Andersson tonar ned effekten av den.

– Man ska veta att om man har 50 000 kronor på ett Investeringssparkonto så är det en skattehöjning på 37 kronor och 50 öre om året, säger hon.

På en inkomst på 17 000 kronor kommer man enligt förslaget att kunna få en skattesänkning på cirka 410 kronor i månaden, beroende på vilken skattesats man har.

Dagens presskonferens hölls i PRO:s lokaler i Handen utanför Stockholm. En av dem som lyssnade var Sonja Jansson, 73. Hon var nöjd med beskedet.

– Jag blev väldigt glad, jag brukar rösta på S. I dag har jag en pension som precis räcker, det blir inte så mycket över. Jag skulle bli jätteglad om jag fick lite mer pengar. Men jag har varit ganska irriterad på att klyftan i skatt har funnits så länge. Vi pensionärer ska inte behöva betala för allt, vi har redan jobbat för landet så mycket, säger hon.

Busch Thor kritisk

Men Löfvens utspel får också kritik. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor tycker att pensionärsskatten måste avskaffas snabbare. Partiet har budgeterat för att hela skatteklyftan ska slopas redan nästa år.

– Jag är så trött på att Sveriges pensionärer återigen får lov att höra att man ska vänta, säger KD-ledaren.

Busch Thor vänder sig emot den återkommande kritiken om att hennes parti var med och införde pensionärsskatten genom införandet av jobbskatteavdragen.

– Hade S fått bestämma hade alla pensionärer fått betala mycket mer i skatt. Vi sänkte skatten för de som arbetade, då uppstod skillnad. Nu tar vi bort den helt. Det gör ju inte S i dag, säger hon.


LÄS OCKSÅ: Vem vill bli pensionär?

Aftonbladets artikelserie om pensionärernas villkor.

Här hittar du alla artiklarna i serien.

Publicerad:

LÄS VIDARE