Åkesson: Inte vi som stämplade jude i passen – det gjorde S

Publicerad 2017-10-11

SD-ledaren Jimmie Åkesson angreps från flera håll för påstådd rasism i partitoppen.

Han valde att svara med ett fränt angrepp mot Löfven.

– Det var inte vi som stämplade ”jude” i judars pass. Men det har har Socialdemokraterna gjort.

Jimmie Åkesson.

Efter den senaste tidens utspel från personer i yttersta SD-toppen, där bland annat gruppledaren Mattias Karlsson spred en bild på två ungdomar som han felaktigt påstod var illegala invandrare, och där partisekreteraren Richard Jomshof hävdat att en moderat kommunpolitiker inte var välkommen i Sverige, attackerades Jimmie Åkesson från flera olika håll i dagens partiledardebatt.

Gäller bara gräsrötter

Såväl Centerledaren Annie Lööf som Liberalernas Jan Björklund anklagade Jimmie Åkesson för att se mellan fingrarna när det gäller partitoppens beteende och menade att nolltoleransen mot rasism bara gäller gräsrötterna.

– Ändå kommer ju uttalanden från högt uppsatta Sverigedemokrater – häromveckan la Mattias Karlsson upp en bild på ungdomar som påstods vara illegala invandrare. SD:s partisekreterare jämför islam med en trojansk häst. Är de här upprepade exemplen rasism? frågade Annie Lööf.

Jan Björklund var inne på samma spår.

– Åkesson har sagt att ni ska ha nolltolerans – men det är ju bara för människor på gräsrotsnivå. Vad betyder nolltoleransen egentligen?

”Stämplade jude i passet”

Även Stefan Löfven upprepade sitt budskap om att Sverigedemokraterna är ett parti med nazistiska rötter.

Detta fick SD-ledaren att reagera häftigt.

– Det fanns säkert några personer med nazistiska åsikter som fanns med i vårt partis tillblivelse, det är säkert så, jag vet inte. Men vi har har aldrig gjort oss skyldiga till att stämpla ”jude” i judars pass. Vi har inte instiftat något rasbiologiskt institut. Men detta har Socialdemokraterna gjort. Har Stefan Löfven inget annat att komma med? Jag tycker det är så lågt. Det är anstår inte en statsminister i vårt land, det är pinsamt, sa Jimmie Åkesson under debatten.

Löfven svarade med att konstatera att det tydligen var ”en öm tå”.

Jimmie Åkesson betonade at nolltoleransen gäller i partiet, men menade samtidigt att rasism-begreppet ”urholkats”.

– Det har urholkats och devalverats. Så fort man yppat kritik mot invandringspolitiken, så har man kallats för rasism. Vi behöver införa mer av vuxenhet, mer intellektuell hederlighet i debatten, sa SD-ledaren.

Efter debatten utvecklade Löfven sin syn på debatten med Åkesson.

– Att som han jämför en situation som rådde på 1930-talet, som vi alla gjort upp med och tycker är fel, med en situation som är nu är fel. Det är bara att titta på vad deras gruppledare och partisekreterare gjort sedan vi debatterade här i riksdagen sist. Det är vitt skiljda saker, SD har så mycket. Det är bara att titta på Expo:s hemsida så förstår man att det här inte är ett part som många andra.