Minister och generaldirektör krävs på svar om elen

Publicerad 2020-06-23

Anders Ygeman och Svenska kraftnäts generaldirektör har krävts på svar i riksdagen.

Bakgrunden är Aftonbladets avslöjande om problem med elförsörjningen.

– Jag känner mig inte helt övertygad av svaren som de gav, säger Lars Hjälmered (M).

Svenska kraftnät har tagit fram flera scenarier för hur en elbrist skulle kunna slå mot Sverige. Men när Aftonbladet begärde ut handlingar om situationen hade flera uppgifter i materialet strukits.

Enligt källor på myndigheten vill ledningen dölja hur allvarligt läget är. Detta eftersom de menar att Svenska kraftnät inte vidtagit åtgärder som behövs.

Flera ledamöter i riksdagens näringsutskott har krävt svar från Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe och energiminister Anders Ygeman (S).

I dag förklarade de sig för ledamöterna i utskottet.

Blir allvarliga konsekvenser

Innan mötet inleddes listade ordförande Lars Hjälmered (M) tre frågor han ville ha svar på: Står Sverige inför en elkris i sommar? Har myndigheten mörkat uppgifter om hur allvarligt läget är och är beredskapen tillräcklig under coronapandemin.

Efter mötet sa han att det fortfarande återstår frågetecken.

– I frågan om en potentiell elkris står det klart att om något händer så kommer det bli mycket allvarligare konsekvenser. Det är Svenska kraftnät och regeringen tydligare med. Min förväntan är att regeringen gör vad den kan för att hitta lösningar så att problemen inte uppkommer.

Svenska kraftnät sa under mötet att de inte undanhållit uppgifter i media, samt att beredskapen under coronapandemin är god, enligt Hjälmered.

Moderaternas näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered.

I helgen meddelade Svenska kraftnät att myndigheten ingått ett avtal med Ringhals. Reaktorn Ringhals 1 kommer att återstartas för att elen ska kunna säkras i södra Sverige i sommar.

”Klantigt skött”

Anders Ygeman (S) kallas till riksdagens näringsutskott.

Lars Hjälmered anser att det är ett klokt beslut, men han är kritisk till att åtgärden sätts in först nu.

Moderaterna och andra partier föreslog i våras att man förutsättningslöst ska titta på om det går att driva Ringhals vidare. Nu när man har pistolen mot pannan är man tvungen att sluta ett avtal. Det är mycket anmärkningsvärt och märkligt. Jag tycker det är klantigt skött, säger han.

Under mötet la Kristdemokraterna ett så kallat utskottsinitiativ om att fortsätta driva ringhals. Det röstades dock ner.

Miljöpartiets ledamot Lorentz Tovatt sa efter mötet att han i huvudsak var nöjd med de besked Svenska kraftnät gav. Liberalernas Arman Teimouri anser dock att regeringen inte kunde ge svar på hur en långsiktig stabil elförsörjning ska garanteras i framtiden.