Moderaterna öppnar för att hjälpa Jonas Sjöstedt

Av: Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jonas Sjöstedt hotar med att väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

För att göra det behöver han Moderaternas hjälp.

– Vi kommer överväga frågan om misstroende mycket noggrant, säger gruppledare Tobias Billström (M).

Vänsterpartiets hot grundar sig i förändringen av Arbetsförmedlingen. Eller ”kaosprivatiseringen” av myndigheten som partiet kallar det.

Om inte regeringen svarar på en rad frågor om Arbetsförmedlingens framtid inom två veckor kommer V att försöka väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Men partiets mandat i riksdagen räcker inte för att väcka misstroende. Därför har V-ledaren sträckt ut en hand till Ulf Kristersson.

1 av 2 | Foto: CAROLINA BYRMO
Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen.

Moderaterna svarar att de ska invänta regeringens agerande. Men de utesluter inte att väcka misstroende tillsammans med V.

– Regeringen och stödpartierna är på väg att genomföra en ogenomtänkt och illa förberedd reform av Arbetsförmedlingen. Det finns ingen majoritet för den, och jag utgår från att regeringen nu drar i bromsen, tänker om och gör rätt. Just där tycker vi och V lika, säger Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström.

Han tillägger att likheterna mellan partierna upphör där.

Om Sjöstedts plan går i lås behöver han i nästa steg en majoritet i riksdagen bakom sig för att fälla ministern.

Stöd från SD

Sverigedemokraterna kommer sannolikt stödja honom.

– Vi vill avsätta alla ministrar som går att avsätta i den här regeringen, så det är mycket sannolikt att vi hakar på en sådan eventuellt misstroendeomröstning, säger Jimmie Åkesson.

Kristdemokraterna kommer kalla Nordmark till riksdagens arbetsmarknadsutskott och där avkräva en plan för hur regeringen ska gå vidare.

”KD utesluter inte att stödja ett misstroende mot arbetsmarknadsministern men vårt fokus ligger på att ändra det politiska innehållet. Inte på att byta ut en minister mot en annan som driver samma missriktade politik.” säger Sofia Damm, KD:s ledamot i arbetsmarknadsutskottet i ett uttalande.

V, M, KD och SD får tillsammans 182 mandat, vilket räcker för att fälla ministern.

Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister, och statsminister Stefan Löfven.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister, och statsminister Stefan Löfven.
Publicerad:

LÄS VIDARE