Djurlab kan analysera prover för covid-19

Uppdaterad 2020-04-02 | Publicerad 2020-04-01

Landets största djurlaboratorium, Statens veterinärmedicinska anstalt, ställer nu om till covid-19-analyser för människor.

Regeringen arbetar för att verksamheten skyndsamt ska kunna tas i bruk.

– SVA är en expertmyndighet, ledande i sitt fält inom diagnostik. De har stor erfarenhet av att arbeta med smittsamma sjukdomar, säger Jennie Nilsson, landsbygdsminister (S).

För en tid sedan erbjöd Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, sina tjänster i coronautbrottet. Myndigheten har tre säkerhetslaboratorier där personalen kan analysera virus.

– Många av de här sjukdomarna kan traditionellt gå mellan djur och människa och därför har vi sedan tidigare ett nära samarbete med humansidan för att kunna analysera prov åt varandra. Så det här är inte någon ny situation, sa Henrik Ericsson, avdelningschef på laboratoriet till tidningen ATL nyligen.

Sveriges veterinärmedicinska anstalt.

Ställer om

Nu står det klart att uppropet kommer att hörsammas.

Enligt Jennie Nilsson står regeringen i tät kontakt med SVA för att man ska ställa om för att kunna analysera covid-19-prov.

– Regeringen och SVA har haft dialog kring vad som krävs för att SVA ska kunna bidra, och nu jobbar vi skyndsamt för att få allting på plats så att de kan ställa om till att köra covid-19-prover. Sen är det upp till behöriga myndigheter att använda den här resursen, säger hon.

Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister.

Landsbygdsministern slår fast att hon är ”grymt stolt” över hur myndigheter och civilsamhälle nu kraftsamlar under krisen.

– Vi tar oss igenom det här för att vi gör det tillsammans.

”Har stor kapacitet”

Staffan Ros, planeringschef och ställföreträdande generaldirektör på SVA, framhåller att man står i kontakt med regeringen, Folkhälsomyndigheten och landets sjukvårdsregioner om att kunna bistå med analyser av prover. Själva provtagningen kommer dock att ske inom humanvården.

– Djursmittor kan handla om stora besättningar, så på det viset har vi en stor kapacitet, säger Ros.

650 testas nu

Samtidigt som detta planeras sker också provtagning av cirka 650 personer i Stockholmsområdet just nu. Detta för att Folkhälsomyndigheten ska få en bredare bild av smittans utbredning i samhället.

Försvarsmakten bistår med transporter av provtagningsutrustning mellan laboratorium och testpersoner.

PODD Coronaviruset och kampen för ett vaccin

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om när ett vaccin kan vara klar och vilka risker finns när forskarna jobbar under en sån tidspress? Gäst är Jorma Hinkula.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen