MP-tjänstemannen polisanmäler Pernilla Stålhammar

Av: Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Den MP-tjänsteman som pekades ut som säkerhetsrisk polisanmäler nu riksdagsledamoten Pernilla Stålhammar.

Anmälan gäller grovt förtal.

– En förundersökning är inledd i ärendet, säger Ann-Kristin Thurfjell på Stockholmspolisen.

1 av 2 | Foto: Pressbild
MP:s före detta utrikespolitiska talesperson Pernilla Stålhammar.

Aftonbladet har i flera artiklar granskat affären med den MP-tjänsteman i riksdagen som i början av förra året pekades ut som säkerhetsrisk med påstådda rysskopplingar.

I höstas framkom uppgifter som tydde på att anklagelserna var påhittade och att det verkliga skälet var det kraschade förhållandet med Miljöpartiets dåvarande utrikespolitiska talesperson: Pernilla Stålhammar.

Under hösten gick Pernilla Stålhammar ut med förnyade anklagelser mot tjänstemannen på Facebook. Hon hävdade bland annat att han varit våldsam och hotat henne, och avslöjade dessutom ingående detaljer om deras privatliv.

I samband med #metoo-uppropet skapade hon även en grupp för kvinnors vittnesmål på Facebook – #allavi – som snabbt växte och i dag har 50 000 medlemmar.

Lämna sin roll

Men när Pernilla Stålhammar på Facebook anklagade inte bara tjänstemannen utan även andra MP-toppar för att vara ”ett säkerhetshot” reagerade Miljöpartiet kraftfullt.

Trots att Stålhammar backade från sina påståenden fick hon lämna sin roll som utrikespolitisk talesperson och sina uppdrag i såväl utrikesnämnden och utrikesutskottet.

Under julhelgen tog den infekterade historien en helt ny vändning – när Stålhammar på nytt anklagade tjänstemannen och partitopparna och menade att hon blivit tvingad till tystnad.

– Jag har också blivit utlovad att bli krossad av partiet om jag pratar igen, skrev riksdagsledamoten.

Pernilla Stålhammar hävdade också Miljöpartiets gruppledare övervakade hennes närvaro i riksdagen via webben och att hon inte fick gå på toaletten utan tillåtelse.

Miljöpartiet avfärdade helt hennes anklagelser.

Polisanmäler för grovt förtal

Nu väljer MP-tjänstemannen att anmäla Pernilla Stålhammar för grovt förtal. Han säger att det framför allt är Facebookinlägget om deras privatliv som ligger till grund för anmälan.

– Jag har tvekat ganska länge, jag vill egentligen inte ha något med henne att göra. Men det här är påståenden av privat natur som är oerhört kränkande. Därför väljer jag att polisanmäla henne för grovt förtal, säger MP-tjänstemannen till Aftonbladet.

Tidigare har bland andra förra språkröret Birger Schlaug gått ut och krävt att partiet ska gå till botten med anklagelserna.

– Det finns en anklagelse om spioneri, med allvarliga följder för nationell säkerhet, eller om det inte är sant, lika allvarliga följder för den som plötsligt befinner sig varande paria med spionstämpel i pannan.

– Till slut står jag och andra som frågetecken och undrar vad i helvete som pågår. Varför man inte reder ut detta före valrörelsen är för mig obegripligt, skrev Schlaug på sin blogg före jul.

Vill ha upprättelse

Tjänstemannen menar att han under lång tid försökt att få upprättelse av Miljöpartiet för den, enligt honom, ogrundade stämplingen som säkerhetsrisk, utan framgång.

– Det har varit tufft. Det har varit tufft att kliva av från två karriärer, men min familj och mina döttrar är nog de som haft det svårast. Självklart har det varit en jobbig situation. Jag hoppas att det här ska gå att lösa så jag kan få en upprättelse av partiet och se om jag kan börja arbeta igen.

– Utan upprättelse har partiet de facto gett mig yrkesförbud.

Aftonbladet har utan framgång sökt Pernilla Stålhammar för en kommentar.

Miljöpartiets presschef Pontus Tengby avböjer att kommentera.

Publicerad:

LÄS VIDARE